Potraga za nestalim avionom jedna od najizazovnijih akcija ikada

"To kažem jer je početno mjesto sa koga krećete u potragu posljednja poznata lokacija aviona"
75 pregleda 6 komentar(a)
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2014. 11:01h

Glavni koordinator akcije potrage za nestalim malezijskima vionom Angus Hjuston je kazao da se radi o jednoj od najizazovnijih operaciji ikada, i da bi mogla da potraje duži vremenski period.

"Moglo bi dugo da potraje, ali smatram da u je ovoj fazi veoma važno da se prate svi tragovi", rekao je penzionisani zapovjednik vazduhoplovnih australijskih snaga u novom koordinacionom centru u Pertu.

On je naveo da je riječ o operaciji od najvećeg izazova ikada i upozorio na preuranjeno donošenje bilo kakvih zaključaka.

"To kažem jer je početno mjesto sa koga krećete u potragu posljednja poznata lokacija aviona. U ovom slučaju, posljednja poznata lokacija je predaleko od onoga gdje je avion trebalo da ide", rekao je Hjuston, a prenose agencije.

On je podsjetio da je više od 60 godina trajala potraga za brodom HMAS Sidnej, koga je 1941. u Indijskom okeanu potopio njemački ratni brod.

Australija šalje avion za kontrolu letjenja

Australija će iznad Indijskog okeana poslati jedan Boing 737 koji će služiti kao kontrolor letjenja kako ne bi došlo do sudara letjelica koje učestvuju u potrazi za ostacima malezijskog aviona, nestalog prije tri nedjelje.

Agenciji Asošiejted pres je iz australijske vlade rečeno da će avion sa radarom danas biti poslat iznad Indijskog okeana.

Malezijski avion sa 239 ljudi, koji je išao iz Kuala Lumpura za Peking, nestao je prije tri nedelje. U potrazi za njim učestvuje deset aviona i devet brodova.

Malezijske vlasti su saopštile ranije da je avion pao u okean i da nema preživjelih.

Bonus video: