Amnesti internešnal: Boko Haram i nigerijska vojska počinili zločine protiv čovječnosti

"Grupa je od početka godine izvršila 40 napada u kojima je ubijeno 700 osoba"
1 komentar(a)
Nigerija Boko Haram, Foto: Beta/AP
Nigerija Boko Haram, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.03.2014. 14:33h

Oružani pobunjenici grupe Boko Haram i nigerijska vojska su vjerovatno počinili ratne i zločine protiv čovječnosti u Nigeriji, ocijenio je Amnesti internešnal.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI) ocijenila je danas u Londonu da su oružani pobunjenici grupe Boko Haram i nigerijska vojska vjerovatno počinili ratne i zločine protiv čovječnosti na sjeveru Nigerije gdje se kriza pretvorila u oružani konflikt.

AI je u svom današnjem izvještaju naveo da je 1.500 osoba ubijeno od početka godine na sjeveroistoku Nigerije, gdje su sukobi počeli.

Nigerijske vlasti saopštile su da je više od hiljadu osoba ubijeno, a da je 250.000 ljudi napustilo svoje domove.

"Eskalacija nasilja na sjeveroistoku Nigerije pretvorila je krizu u oružani sukob u kojem sve strane krše međunarodno pravo", navodi se u saopštenju AI.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč saopštila je nedavno da je Boko Haram od početka godine izvršio 40 napada u kojima je ubijeno 700 osoba.

Od maja prošle godine tri države na severoistoku Nigerije su proglasile vanredno stanje zbog čestih napada islamista.

Boko Haram, u prevodu "Zapadno obrazovanje je grijeh", bori se za uvođenje šerijatskog prava i protivi se modernom obrazovanju i nauci. Grupa je poznata po napadima na hrišćane i po podmetanju bombi u crkve.

Osnovana 2001. godine, grupa je u međunarodnoj javnosti postala poznata poslije vjerskog nasilja u Nigeriji u julu 2009. godine tokom kojeg je poginulo više od 1.000 ljudi.

Bonus video: