Obama razmatra isporuku raketa pobunjenicima u Siriji

Obamin večerašnji cilj je bio da uvjeri saudijskog kralja da SAD neće zapostaviti Arape
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 20:51h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama razmatra da odobri da se pobunjenicima u Siriji isporuče mali, prenosivi pešadijski lanseri protivavionskih raketa, rekao je jedan američki zvaničnik, dok je Obama danas uvjeravao kralja Saudijske Arabije da nije omekšao stav prema bliskoistočnim problemima.

Saudijski zvaničnici su prošle godine bili zaprepašćeni jer je Obama odustao od vojnog napada na snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada, i od tada zahtijevaju bar naoružavanje pobunjenika. Saudijci bi mogli učestovati u slanju pešadijskih lansera protivavionskih raketa pobunjenicima koji se bore protiv Asadovih snaga. Te male rakete kratkog dometa su pogodne za napad na niskoleteće avione i helikoptere.

Nagovještaj moguće promjene Obamine uzdržanosti prema naoružavanju pobunjenika, pojavio se tokom njegove današnje posjete saudijskom 89-godišnjem kralju Abdulahu, u jednoj oazi kod Rijada, na kraju jednonedjeljnog putovanja u četiri zemlje Evrope i Bliskog istoka. Taj dvočasovni sastanak je bio treći zvanični susret Obame i kralja za šest godina.

Uprkos decenijama savezništa sa Sjedinjenim Državama, vladajuća porodica Saudijske Arabije je posljednjih godina sve zabrinutija zbog razgovora Obame sa Iranom o nuklearnom programu Teherana, i mlakog stava Obame prema građanskom ratu u Siriji.

Obamin večerašnji cilj je bio da uvjeri saudijskog kralja da SAD neće zapostaviti Arape, uprkos povlačenju svojih trupa iz Iraka i Avganistana, manjoj zavisnosti od arapske nafte i pregovorima sa Iranom.

Dopuštanje isporuke protivavionskog naoružanja pobunjenicima bi označilo promjenu strategije SAD prema Siriji. SAD su za sada pomoć ograničile na lično pešadijsko oružje i municiju, i humanitarnu aktivnost. SAD ipak tragaju za načinom da pomognu pobunjenicima koji posljednjih mjeseci gube tlo, te je Asad ojačao.

Među razlozima za promenu Obaminog rezonovanja je bolje američko poznavanje sastava sirijskih pobunjenika, rekao je jedan američki zvaničnik. Ipak, dodao je on, Obama je i dalje zabrinut zbog posljedica povećanja vatrene moći u Siriji koju razdire trogodišnji građanski rat.

Galerija

Bonus video: