Kairo: Novinarka stradala u sukobima

Privatni egipatski list "Al-Dustur" je objavio na svom sajtu da je poginula njihova novinarka Majda Ašraf
0 komentar(a)
Egipat, sukobi, Foto: Reuters
Egipat, sukobi, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2014. 18:29h

Egipatska novinarka poginula je danas u Kairu u sukobima policije i islamista koji protestuju zbog najavljene kandidature za predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Privatni egipatski list "Al-Dustur" je objavio na svom sajtu da je poginula njihova novinarka Majda Ašraf dok je izvještavala o sukobima u sjevernom predgrađu Kaira, prenijela je agencija AFP.

Pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija izašle su na ulice Kaira, Aleksandrije i drugih egipatskih gradova da bi izrazili svoj bijes prema Sisiju koji je prije devet mjeseci predvodio svrgavanje islamističkog lidera, javila je državna novinska agencija MENA.

Policija je bacila suzavac na demonstrante u Aleksandriji, u Fajumu su izbili sukobi između Morsijevih pristalica i protivnika, a bezbjednosne snage su morale da intervenišu.

Sisi je podnio je ostavku na mjesto egipatskog ministra odbrane, dan nakon što je najavio da će se kandidovati za predsjednika Egipta.

Sisi je juče došao u civilnom odijelu na sastanak vlade, koji se održava svake sedmice, da bi podnio ostavku.

General Sedki Sobi položio je zakletvu za novog ministra odbrane, dok je Mahmud Hegazi zamijenio Sobija na mjestu načelnika generaštaba egipatske vojske.

Objavljujući svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima u srijedu u tv obraćnju, Sisi je obećao borbu protiv terorizma i obnavljanje uništene privrede, navodi AFP.

Popularni Sisi nema ozbiljnog protivnika na izborima i mnogi ga smatraju liderom koji je u stanju da uspostavi red poslije više od tri godine nereda od izbijanja Arapskog proleća u kome je svrgnut Hosni Mubarak.

Bonus video: