Gutereš: Četiri mogućnosti za Gazu

Gutereš je istakao da sve opcije zahtevaju saradnju dvije strane, trajni prekid neprijateljstava i dodatne resurse kako bi se osiguralo da su održivi
0 komentar(a)
Palestinci, pojas Gaze, Foto: Reuters
Palestinci, pojas Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2018. 07:30h

Zaštita palestinskih civila mogla bi biti unaprijeđena raspoređivanjem oružanih snaga Ujedinjenih nacija ili nenaoružanih posmatrača, ili uz proširenu pomoć UN.

To je u izvještaju napisao generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U izvještaju, Gutereš je izdvojio četiri mišljenja, ali nije dao neku posebnu preporuku, prenosi Rojters.

On je istakao da sve opcije zahtevaju saradnju dvije strane, trajni prekid neprijateljstava i dodatne resurse kako bi se osiguralo da su održivi.

"Kombinacija produžene vojne okupacije, stalne bezbjednosne prijetnje, slabost političkih institucija i ćorsokak mirovnog procesa predstavljaju bezbjednosni izazov koji je veoma složen politički, pravno i praktično", napisao je Gutereš.

On je rekao da bi naoružani pripadnici mirovne misije UN ili oružane snage koje rade u okviru misije UN mogle bi da budu raspoređeni kako bi pružale fizičku zaštitu, ali ta opcija zahtijeva odobrenje Savjeta Bezbjednosti i SAD koja je bliska saradnica Izraela i koja će najvjerovatnije uložiti veto.

"Civilni posmatrači UN ili koji ne pripadaju UN bi takođe mogli da budu raspoređeni sa specifičnim mandatom kako bi izvještavali o zaštiti i obezbjeđivalo lokalnu medijaciju", rekao je Gutereš.

Prema njegovim riječima, treća opcija bi mogla da bude produžetak trenutnih programa UN i razvoj humanitarne pomoći kako bi se zadovoljile potrebe palestinskih civila, dok je četvrta opcija slanje dodatnih članova agencije UN za ljudska prava, koordincija i postavljanje političkih službenika kako bi se pojačao monitoring i izvještavanje o situaciji, kao i pojačana "vidljivost" UN.

"Najbolji način da se osigura bezbjednost i zaštita palestinskih civila je pregovaranje o sveobuhvatnom finalnom rješenju arapsko-izraelskog konflikta", napisao je Gutereš.

Generalna Skupština UN zatražila je izvještaj u rezoluciji usvojenom u junu, u kojoj je Izrael osuđen za pretjeranu silu protiv palestinskih civila i u kojoj se osuđuje raketiranje iz Gaze ka civilnim oblastima u Izraelu, bez pominjanja Hamasa koji kontroliše Gazu, prenosi Tanjug.

Bonus video: