BACALI KAMENJE I ZAPALJIVE BOMBE

Dva Palestinca ubijena na granici Gaze

Izraelska vojska je saopštila da su neki Palestinci bacali improvizivane eksplozivne naprave i zapaljive bombe na graničnu ogradu a da je nekolicina primijećena kako na kratko prelazi na teritoriju Izraela. Navedeno je da su vojnici "pucali selektivno i u skladu sa standardnim operativnim procedurama"
0 komentar(a)
Pojas Gaze, protest, Foto: Reuters
Pojas Gaze, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 21:37h

Izraelski vojnici su ubili dva Palestinca i ranili 60 na protestu kod granice Izraela i Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

Demonstranti su na izraelske vojnike bacali kamenje i zapaljive bombe skriveni gustim crnim dimom, a ovi su odgovorili suzavcem a negdje i bojevom municijom.

Izraelska vojska je saopštila da su neki Palestinci bacali improvizivane eksplozivne naprave i zapaljive bombe na graničnu ogradu a da je nekolicina primijećena kako na kratko prelazi na teritoriju Izraela. Navedeno je da su vojnici "pucali selektivno i u skladu sa standardnim operativnim procedurama".

Zvaničnici islamističkog pokreta Hamas, koji vlada u pojasu Gaze, već danima u Kairu razgovaraju s egipatskim zvaničnicima o detaljima eventualnog primirja.

Izrael i Hamas su proteklih nedjelja došli blizu većeg sukoba poslije četiri mjeseca nasilja duž granice Gaze. Ekstremisti iz Gaze su u nekoliko navrata gađali Izrael raketama i iz minobacača, na šta je odgovor bio bombardovanje.

Hamas već mjesecima predvodi proteste na granici da bi skrenuo pažnju na izraelsko-egipatsku blokadu Gaze, uvedenu pošto je ta organizacija preuzela vlast u Gazi.

Od početka protesta krajem marta, izraelski vojnici su ubili 168 Palestinaca. U tom periodu život je izgubio i jedan izraelski vojnik.

Izrael tvrdi da brani svoju granicu i optužuje Hamas da proteste koristi kao zavjesu za pokušaje da probije graničnu ogradu i napadne civile i vojnike. Međutim, veliki broj žrtava među nenaoružanim demonstrantima je izazvao međunarodnu kritiku.