Obama sa vodećim ljudima interneta: Administracija je posvećana zaštiti privatnosti

"On je pružio direktorima nove informacije o velikom pregledu podataka"
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2014. 09:53h

Američki predsjednik Barak Obama pokušao je da ubijedi vodeće ljude interneta i drugih kompjuterskih kompanija da je njegova administracija posvećana zaštiti privatnosti korisnika, nedjelju dana prije krajnjeg roka za reviziju programa američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA).

Direktori Fejsbuka, Gugla, Netfliksa i drugih sajtova proveli su sinoć više od dva sata u razgovoru sa Obamom u Bijeloj kući kako bi izrazili svoju zabrinutost u vezi NSA programa koji su navukli ogorčenje visokotehnoloških kompanija pošto su im američki zvanični (protivpravno) skidali podatke, prenijela je agencija AP.

Bijela kuća je saopštila da je "Obama pružio direktorima nove informacije o velikom pregledu (špijuniranju) podataka, kojim se ispituje kompleksnost i evoluacija odnosa između vlade, njenih građana i njihovih privatnih informacija".

"Predsjednik (Obama) je ponovio da je njegova administracija posvećena u preduzimanju koraka da se da ljudima veće povjerenje da su njihova prava zaštićena dok se čuvaju važni 'alati' koji nas čuvaju'', navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg i njegove kolege napustili su Bijelu kuću, bez da su dali bilo kakve informacije novinarima, navodi američka agencija.

Bonus video: