Muhika: Urugvaj će prihvatiti zatvorenike iz Gvantanama

"Ako hoće ovdje da izgrade dom i da rade, ostaće u zemlji", istakao je urugvajski predsjednik i dodao da će zatvorenici kasnije moći da dovedu porodice u Urugvaj
85 pregleda 0 komentar(a)
Hose Muhika, Foto: Reuters
Hose Muhika, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2014. 09:07h

Predsjednik Urugvaja Hose Muhika izjavio je da je njegova zemlja pristala da primi zatvorenike iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo, na Kubi.

Američki predsjednik Barak Obama pokušava da ispuni obećanje dato prije pet godina da će zatvoriti kontroverzni zatvor, ali teško pronalazi zemlje koje su spremne da prihvate zatvorenike iz Gvantanama.

Urugvaj će biti prva zemlja u Južnoj Americi koja je to učinila.

To je bilo "pitanje ljudskih prava", rekao je Muhika novinarima, ne navodeći broj zatvorenika koji će biti prihvaćen niti čiji su oni državljani, navodi AFP.

Zatvorenici "nijesu izvedeni pred sudiju, nijesu vidjeli tužioca, a predsjednik SAD, takođe, hoće da riješi ovaj problem", dodao je Muhika, bivši ljevičarski pobunjenik koji je i sam proveo više od 10 godina u zatvoru.

"Oni su pitali mnoge zemlje da li mogu da prihvate zatvorenike iz Gvantanama i ja sam rekao da", kazao je Muhika, dodajući da će zatvorenici u njegovoj zemlji dobiti status izbjeglica.

"Ako hoće ovdje da izgrade dom i da rade, ostaće u zemlji", istakao je urugvajski predsjednik i dodao da će zatvorenici kasnije moći da dovedu porodice u Urugvaj.

Na pitanje da li je od Vašingtona tražio nešto za uzvrat, Muhika je odgovorio: "Ja ne činim usluge besplatno".

Izvor iz urugvajske vlade izjavio je za AFP da će Urugvaj primiti pet bivših zatvorenika najmanje na dvije godine, potvrđujući izvještaj koji je prvi objavio urugvajski nedjeljnik "Buskeda".

Bonus video: