Kineska dilema u vezi Krima: Na kojoj strani su interesi

Kina bi mogla da profitira od sankcija protiv Moskve – ali po koju cenu, pita se komentator Dojče Velea
53 pregleda 18 komentar(a)
Đinping i Putin, Foto: Screenshot (YouTube)
Đinping i Putin, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.03.2014. 11:21h

Nemiješanje u poslove drugih država – to je već decenijama princip kineske spoljne politike. To znači da se Kina ne miješa u sukobe i to isto očekuje od drugih zemalja. U slučaju Ukrajine, taj princip postaje problem jer je on protiv centralnog političkog interesa Kine: održanja dobrih odnosa sa Rusijom.

„Kinesko-ruski odnosi su trenutno najbolji u istoriji“, istakao je ministar spoljnih poslova Vang Ji još u martu, na konferenciji za novinare na kraju Narodnog kongresa.

„Vjerujemo i podržavamo jedni druge, a dva predsjednika povezuje duboko prijateljstvo“. Kini Rusija treba – kao saveznik protiv Zapada.

„Na Rusiju se gleda kao na važnog partnera, u kojeg se ima povjerenja i od kojeg se očekuje podrška – i takvog partnera naravno ne želite da dovedete u neprijatnosti“

Osjećaj da je prosto pritisnuta od Zapada sa svih strana, posebno od SAD, od velikog je značaja za spoljnu politiku Pekinga, kaže u intervjuu za Dojče vele Sven Gareis, ekspert za Kinu sa univerziteta u Minsteru.

„Na Rusiju se gleda kao na važnog partnera, u kojeg se ima povjerenja i od kojeg se očekuje podrška – i takvog partnera naravno ne želite da dovedete u neprijatnosti“.

Da li se Kina udaljava od Putina?

Međutim, Peking želi i da se drži svog principa nemiješanja. Nije ni čudo da se Kina drži po strani kada je reč o zakonitosti referenduma na Krimu: Zamjenik ministra spoljnih poslova Li Baodong je na konferenciji za novinare u Pekingu čak dva puta izbjegao da odgovori pitanje da li će Kina priznati referendum i njegov ishod. „Mi se nadamo će sve strane ostati hladne glave i tražiti političko rešenje. Dalju eskalaciju treba izbegavati“, rekao je Li. I to je bilo sve.

Da li će Kina biti najveći profiter sankcija protiv Rusije?

Podrška Pekinga svom strateškom prijatelju u Moskvi je u Savjetu bezbjednosti UN stigla do same granice: uoči Krimskog referenduma, prilikom glasanje o rezoluciji, Rusija je stavila veto, a Kina je bila uzdržana.

Zapadne diplomate nezvanično kažu da je to bio „šamar“ za Moskvu, pošto Kina obično slijedi glasanje Rusije. Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, koji trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti, izričito je pohvalio to što Kina odbacuje svaki jednostrani potez koji se tiče promjene teritorije i što zahtijeva formiranje međunarodne Kontakt-grupe.

Problemi Kine sa sopstvenim manjinama

Peking takođe ima jake unutršanjo-političke razloge da budu oprezan. „Kina ne može da podrži referendum jer mi imamo sopstvene probleme“, kaže Čen Ksinming. Ti problemi su Tibet, Ksinjiang, Hong Kong i Tajvan. Ako Kina prihvati referendum na Krimu, zašto onda ista pravila ne bi mogla da važe i za te regione na teritoriji Narodne Republike, koji se takođe zalažu za nezavisnost?

Peking i sankcije protiv Rusije

Dok se Peking na političkom nivou bori sa kontradikcijama, moguće ekonomske sankcije Zapada protiv Rusije mogle bi da mu donesu korist. „Rusija bi se sve više udaljavala od Evrope i pobjednik krize bila bi Kina“, rekao je predsjednik Odbora za Istok Njemačke privrede, Ekhard Kordes za magazin „Fokus“.

Narodna Republika je već sada najveći kupac ruske nafte i sigurno ne bi imala ništa protiv toga. „Međutim, ne mislim da se Kina rukovodi kratkoročnim interesima“, kaže Sven Gareis. Peking vjerovatno više brine dugoročna stabilnosti u regionu.

I kineska ekonomija zavisi od dobrih odnosa sa zapadnim vladama. Iz tog razloga, kinesko balansiranje u vezi s Ukrajinom u narednim nedjeljama bi moglo da bude još teže: krajem marta, predsjednik Kine Si Đinping biće gost u nekoliko zapadnoevropskih zemalja. Vrlo je moguće da će tada morati da kaže na čijoj je strani.

Bonus video: