Tajvanski studenti upali u parlament: "Poništite sporazum sa Kinom"

U znak protesta zbog tog sporazuma dvojica poslanika opozicione Demokratske napredne stranke su stupila u štrajk glađu
54 pregleda 0 komentar(a)
Tajvan, demonstracije, Foto: Reuters
Tajvan, demonstracije, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2014. 11:30h

Oko 200 studenata i aktivista upalo je danas u Parlament Tajvana u znak protesta zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za koji tvrde da je nepravedan.

Studenti su blokirali salu u kojoj zasijedaju tajvanski poslanici, a policija je bezuspješno pokušala da istjera demonstrante.

Osnovni zahtjev studenata i aktivista jeste povlačenje predloga sporazuma. Oni kažu da vladajuća stranka Kuomintang pokušava da na silu izdejstvuje njegovo usvajanje.

U znak protesta zbog tog sporazuma dvojica poslanika opozicione Demokratske napredne stranke su nedavno stupila u štrajk glađu.

Ta stranka pozvala je svoje pristalice na demonstracije u petak, za kada je zakazana plenarna sjednica parlamenta.

Tajvan se otcijepio od Kine pošto su njom tokom građanskog rata 1949. godine zavladali komunisti. Vojne snage Kuomitanga, poražene u Kini, pobjegle su na to ostrvo i otcijepile ga.

Sporazum o ekonomskoj saradnji Tajvana i Kine potpisan je 2010, čime je otvoren put normalizaciji odnosa, mada dvije strane nijesu uspostavile zvanične odnose.

Njihovi odnosi su se poboljšali 2008. godine kada je za predsjednika Tajvana izabran Ma Jing-Đeu koji nastoji da uspostavi dobre odnose s Pekingom.

Bonus video: