Vašington post: NSA može da snima sve telefonske pozive

Analitičari su preslušavali samo "djelić od jedan odsto poziva", mada je apsolutni broj komunikacije pod sistemom nadzora bio visok
53 pregleda 3 komentar(a)
NSA, Snouden, Foto: Shutterstock
NSA, Snouden, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.03.2014. 21:06h

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) stvorila je nadzorni sistem koji može da snima sve telefonske pozive u ciljanoj zemlji, piše “Vašington post”.

Pozivajući se na neimenovane izvore koji direktno poznaju sistem kao i dokumenta koje je objelodanio bivši službenik Agencije Edvard Snouden, “Vašington post” navodi da se ciljani glas presretan upotrebom programa "Mistik" koji je počeo da se primjenjuje 2009. uz program "Retro" kao alat za primjenu.

Primjena ovog programa 2011. dostigla je punu snagu, prenijela je agencija Rojters.

Nadzorni sistem NSA koji je sposoban za snimanje "100 odsto telefonskih poziva ciljane zemlje" može da reprodukuje glasove bilo kog poziva bez potrebe da osoba bude identifikovana unaprijed radi nadzora, a nijedan drugi program, do sada, nije mogao da "proguta" cijelu telefonsku mrežu jedne zemlje.

Analitičari su preslušavali samo "djelić od jedan odsto poziva", mada je apsolutni broj komunikacije pod sistemom nadzora bio visok.

Svakog mjeseca su na prerardu i dugoročno skladištenje upućivani ''milioni govornih isječaka ili "rezova" za preradu i dugoročno skladištenje, naveo je “Vašington post” ne objavljujući detalje koji bi mogli da se iskoriste za identifikaciju zemalja u kojima je sistem nadzora radio ili gdje je bilo predviđeno njegovo koršćenje.

U saopštenju, portparol NSA Kejtlin Hajden odbila je da komentariše "konkretno navedene obavještajne aktivnosti" Agencije, ali je navela da su "nove ili prijetnje u nastajanju često skrivene unutar velikog i složenog sistema savremenih globalnih komunikacija".

Sjedinjene Američke Države moraju zbog toga da prikupe obavještajne signale u "rasutom stanju u određenim okolnostima'' kako bi se utvrdila tačnosti prijetnji, dodala je Hajden, a prenio “Vašington post”.

Bonus video: