Nova teorija: Nestali avion letio veoma nisko, izbjegao radare i sletio u talibansku bazu

Prema procjenama MH 370 je prošao preko još dvije države osim Malezije, ali nije jasno preko koje
22 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 12:13h

Malezijski istražitelji, navodno, ispituju teoriju po kojoj je nestali avion za kojim se traga "skliznuo" ispod pakistanskih radara i prizemljio se u talibansku bazu u blizini avganistanske granice. Istražuje se, takođe, moguća umiješanost pilota u ovakav scenario.

Citiriajući izvore, britanski list The Independent, navodi da su malezijski istražitelji zatražili dozvolu od pakistanske vlade kako bi ispratili moguće tragove.

Pakistanska vlada je odgovorila istražiteljima da je spremna da podijeli sve informacije sa kojima raspolaže.

"Nemamo nikakve informacije koje sugerišu na to da je nestali avion zašao u polje našeg radarskog sistema", kazao je portparol minstarstva spoljašnjih poslova Taslim Aslam novinarima.

Pakistan je tako postao jedna od 25 zemalja koje aktivno učestvuju u potrazi za nestalim avionom.

Avion letio na samo 1.500 metara

Istražitelji vjeruju da je avion letio komercijalnom rutom, te nije izazvao sumnje radara zemalja nad kojim je oblijetao.

Ovu tehnika, niskog letjenja da bi se izbjeglo otkrivanje, inače koriste borbeni avioni.

Kopilot aviona pri posljednjem javljanju nije ni na koji način pokazao da nešto nije u redu.

"U redu, laku noć ", bile su posljednje riječi upućene kontrolnom tornju.

Šef kompanije "Malezija erlajnz" Ahmad Džauhari Jahja kaže da komunikacioni sistem u malezijskom avionu mogao je da bude isključen prije ili poslije posljednjeg verbalnog kontakta sa posadom letjelice, najvjerovatnije kopilotom.

"Ne znamo kada je sistem komunikacije ACARS isključen, znamo samo za posljednju transmisiju", rekao je Jahja novinarima.

Sumnje u otmicu ili neki oblik sabotaže pojačane su danas nakon što su neki zvaničnici rekli da je posljednja radio-poruka uslijedila nakon što je neko počeo da isključuje sistem komunikacije - jedan od automatskih sistema praćenja aviona.

Prema procjenama MH 370 je prošao preko još dvije države osim Malezije, ali nije jasno preko koje.

Ovako nisko letjenje tako velikog aviona, poput Boinga 777, je izuzetno opasno, pošto izaziva ogroman pritisak na letjelicu. Avion je vjerovatno bio izložen tolikim pritiskom da je čak i putnicima bilo muka.

Izvor za Strejt tajms je rekao da onaj koji je upravljao avionom je morao da bude izuzetno vješt da izvede ovakav manevar.

Broj zemalja koje traže ostatke aviona je porastao na 22, a polje pretrage je od Kazahstana i Turkemenistana do severnoh Tajlanda.

Galerija

Bonus video: