Nema žaljenja

Snouden: Ponovo bih isto učinio

Snouden je, kako je prenio Itar-Tas s, rekao da su čelnik NSA Kit Aleksander i njegov prethodnik Majkl Hejden dopustili velike greške u radu Agencije
31 pregleda 3 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
19.02.2019. 06:48h

Nekadašnji saradnik NSA Edvard Snouden izjavio je da ne žali zbog toga što je obnarodovao podatke o masovnim programima za nadzor.

"Da li bih ponovo učinio isto? Naravno, da. Zakleo sam se da ću štititi Ustav ali je on kršen u ogromnim razmjerama", rekao je Snouden učestvujući video-linkom u radu festivala "Jug-Jugozapad" (South by Southwest, SXSW Interactive), posvećenog internetu, visokoj tehnologiji i filmu, koji se održava u Ostinu u američkoj državi Teksas.

Naglašavajući da je neophodna društvena kontrola prikupljanja i čuvanja personalnih podataka, američki programer rekao je da su "potrebni ljudi kojima društvo vjeruje, zaštitnici građanski prava".

"Potrebni su oni koji će pratiti aktivnosti Kongresa. Ukoliko ne ograničimo aktivnosti NSA, međunarodna zajednica će pratiti njen primjer", rekao je Snouden, prenijela je ruska TV "Raša tudej" (Rus sia Today).

Prema njegovim riječima, program globalnog praćenja nanio je SAD-u više štete, nego koristi.

Snouden je, kako je prenio Itar-Tas s, rekao da su čelnik NSA Kit Aleksander i njegov prethodnik Majkl Hejden dopustili velike greške u radu Agencije.

"Imali smo ogromne obavještajne propuste nadzirući sve korisnike različitih sredstava komunikacije ođednom, umjesto konkretne osumnjičene", rekao je Snouden, koji je poslije objavljenih povjerljivih materijala dobio privremeni azil u Rusiji.

"Jedna od teškoća, koju imaju organizatori masovnog praćenja, nije sakupljanje informacija, već njeno tumačenje, analiza", smatra on.

Prema Snoudenovom mišljenju, organizatori terorističkog akta u Bostonu mogli su biti zadržani uz pomoć tradicionalnih metoda kontrole, ali umjesto da "prate osumnjičene, specijalne službe su pratile sve redom", rekao je Snouden.

Programer je još jednom upozorio američke državljane da bez pouzdane zaštite podataka niko ne može da bude bezbjedan i potrebno je da korisnici češće koriste sisteme šifrovanja pri radu sa podacima.