Misteriozni nestanci i padovi: Od Bermudskog trougla do Anda

Misteriozni nestanci i padovi aviona imaju svoje mjesto u istoriji, a za neke od njih ni do danas nije jasno kako su se dogodili
101 pregleda 6 komentar(a)
avionska nesreća, Foto: Shutterstock
avionska nesreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2014. 17:05h

Okolnosti pod kojima je nestao avion Malezija Erlajnsa ne samo da još nisu jasne, već se stalno pojavljuju novi zbunjujući podaci – od ukradenih pasoša do mobilnog telefona jednog putnika koji je zvonio kad su ga nazvali.

Ali, misteriozni nestanci i padovi aviona imaju svoje mjesto u istoriji, a za neke od njih ni do danas nije jasno kako su se dogodili.

U poslijepodnevnim satima 5. decembra 1945. godine Let 19 koji je poletio iz Fort Loderdejla nestao je u vazdušnom prostoru Bermuda, u Bermudskom trouglu.

Sat i po nakon polijetanja piloti su prijavili u bazu da imaju poteškoća, da su dezorijentisani i da ne mogu da prepoznaju gdje se tačno nalaze.

Pronađen dio nestalog aviona? >>>

Glavni pilot je prijavio da imaju probleme sa svim kompasima i da ne rade. Vremenske prilike bile su katastrofalne, a posada je nekoliko puta ponovila da ništa ne vide i da ne mogu pronaći tlo na koje bi mogli da slete.

U nesreći je nestao avion i svih 14 članova posade. Osim toga, avion kojeg su poslali u pomoć i da ih pronađe takođe je misteriozno nestao.

Nesreća urugvajskoj ragbi tima u Andama dobila je i svoju filmsku priču u velikom hitu "Alive". Njihov se avion srušio zbog lošeg vremena u Andama, a od 45 putnika poginulo ih je 12.

Još šest je preminulo u narednim danima, a osam u lavini koja je zasula ostatak aviona kojeg su preživjeli koristili kao sklonište.

Ostalih 16 putnika je preživjelo nakon što su se okrenuli hanibalizmu – jeli su meso svojih mrtvih prijatelja. Pronađeni su nakon 72 dana i to nakon što su dvojica iz grupe krenula u desetodnevno pješačenje dok nisu naletjeli na jednog trgovca koji je alarmirao sve institucije.

Let 990 Egypt Aira iz Njujorka za Kairo 1999. jedna je od gorih nesreća u istoriji u kojoj je poginulo 217 putnika.

Džemil el-Batuti, kopilot na letu je bio optužen za neprimjereno seksualno ponašanje upravo u avionu i to zato jer ga je vidio jedan od direktora kompanije koji je na letu bio putnik.

Direktor mu je rekao da će mu to biti zadnji let, na što mu je pilot rekao: "I tebi će ovo biti zadnji let!"

Kad je tokom leta pilot otišao u WC, optuženi kopilot isključio je autopilot, rekao 'Vjerujem u Boga' i počeo da ruši avion. Otkriveni snimak otkrio je da je kopilot više puta ponovio tu rečenicu, a kada se glavni pilot vratio bilo je prekasno za ispravljanje aviona.

Nestanak avijatičarke Amelije Erhart 1937. godine do danas je neriješena misterija. Letjela je preko okeana, što je bio prvi pokušaj jedne žene da sama preleti okean. Ali, nestala je kod ostrva Haulend.

Postoji nekoliko teorija što joj se dogodilo. Najčešće se pominje ona po kojoj joj je nestalo goriva pa se srušila u more, a teoretičari zavjere uvjereni su da je bila špijunka za Frenklina Ruzevelta, te da su je uhvatili Japanci.

Bonus video: