Asanž: NSA će uskoro pratiti cijeli svijet

Asanž je postavio i pitanje "kako to da je internet kao možda najveći ljudski izum uključen u većinu agresivnih oblika državnog nadzora"
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2014. 09:41h

Bezbjedonosne agencije NSA i GCHQ uskoro će imati mogućnost špijuniranja cijele planete i dvostrukog pojačanja nadzora svakih 18 mjeseci, poručio je putem Skypea iz ekvadorske ambasade u Londonu Džulijan Asanž učesnicima konferencije South by Southwest koja se održava u Ostinu, piše RT.

"Još malo pa će sposobnost sveukupnog praćenja biti potpuno moguća. To će postati stvarnost za samo nekoliko godina i dovesti do ogromnog prenosa vlasti od onih koji su praćeni prema onima koji prate, što je zanimljiva postmoderna verzija moći", kazao je osnivač Wikileaksa.

Asanž je postavio i pitanje "kako to da je internet kao možda najveći ljudski izum uključen u većinu agresivnih oblika državnog nadzora koje je svijet ikada vidio"? Pojasnio da je ovdje riječ o potpuno novom tipu totalitarnog svijeta, ne u smislu "Staljina ili Pol Pota, već sveukupnog nadzora".

Dodao je da NSA, prije nego ju je Edvard Snouden raskrinkao, nije imala kancelariju za odnose s javnošću, a pratila je sve, od interneta do običnih poziva građana.

Kritikovao je sadašnji odnos snaga, odnosno "totalitarnu distopiju" u kojoj je nadzor "toliki da niko ne postoji izvan države".

"Do prije četiri godine internet je bio apolitičan prostor, a nakon pokreta kao što su bili Arapsko proljeće i Occupy Wall Street postao je alat za motivisanje i pokretanje političkih promjena. To znači da će sada oni koji su na vlasti pokušati kontrolisati takav alat", kazao je australijski aktivista.

Bonus video: