Izbori u Sjevernoj Koreji: U svakoj izbornoj jedinici jedan kandidat

Kao i njegov otac prije njega, Kim Džong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2014. 09:16h

Građani Sjeverne Koreje danas izlaze na birališta kako bi glasali na parlamentarnim izborima, koji su prvi takvi izbori otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong-Un naslijedio svog oca Kim Džong-Ila.

Glasanje za izbor predstavnika Vrhovne narodne skupštine se odvija po planu, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA, dodajući da je odziv do 14 sati po lokalnom (6 sati po srednjeevropskom) vremenu iznosio čitavih 91 odsto, prenijela je agencija AFP.

Osim što će građani fizički glasati, u ovim izborima nema ništa demokratski pošto u svakoj od 687 izbornih jedinica ima samo jedan kandidat, navodi AFP.

Kao i njegov otac prije njega, Kim Džong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu.

Građani Sjeverne Koreje toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim Džong-Il.

Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija obično zasijeda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donijela vladajuća Radnička partija.

Budući da nema protivkandidata, glasači mogu samo da napišu „da” pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

„Svi glasajmo 'da'“, piše na jednom velikom plakatu u centru Pjongjanga, a građani Sjeverne Koreje to i rade, ističe AFP.

Izlaznost na posljednjim izborima za skupštinu, održanim 2009. godine, iznosila je 99,98 odsto, od kojih su svi glasali za predloženog kandidata u svojoj izbornoj jedinici.

Za sjevernokorejske vlasti ovi izbori služe i za popis stanovništva, budući da zvaničnici posjećuju svako domaćinstvo u zemlji kako bi obezbijedili da su svi registrovani glasači prisutni.

Bonus video: