Libija prijeti bombardovanjem tankera

Tanker će biti bombardovan ukoliko ne bude izvršavao naredbe da napusti luku", rekao je libijski premijer a prenose agencije
2 komentar(a)
Brod, Foto: Shutterstock
Brod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2014. 21:23h

Libijski premijer Ali Zejdan izjavio je danas da će Libija bombardovati tanker "Morning glori" (Morning Glory) pod zastavom Sjeverne Koreje.

On je rekao da će ga bombardovati ukoliko posada broda ne bude izvršavala naredbe libijske mornarice i pokuša da tankuje naftu u luci koju kontrolišu pobunjenici.

"Tanker će biti bombardovan ukoliko ne bude izvršavao naredbe da napusti luku", rekao je libijski premijer a prenose agencije.

Prema njegovim riječima, vlasti Libije su već naredile privođenje posade tankera.

Pobunjenici, podsjeća Rojters, zauzeli su tri glavne libijske luke od avgusta prošle godine kako bi izvršili pritisak u svojim naporima za vise autonomije u istočnoj oblasti Kirenaika, da dobiju vise profita od prodaje “crnog zlata” za istočne oblasti, kao i istrage povodom korupcije.

Predstavnici naouržanih pobunjenika, koji kontrolišu naftne luke El-Sidr, Ras-Lanuf I Zuejtina na istoku LIbije, saopštili su da su počeli izvoz nafte zaobilazeći centralne vlasti.

Libija od nafte obezbjedjuje približno 96 odsto državnih prihoda a do rata 2011, tokom kog je svrgnut i ubijen dugogodišnji libijski lider Moamer el-Gadafi, ta sjevernoafrička zemlja dobijala je 1,6 miliona barela nafte dnevno.

Bonus video: