"Istorija se zna"

Kina ne želi kompromis s Japanom

Dvije zemlje se spore i oko nekih istorijskih pitanja, posebno u vezi sa japanskom okupacijom Kine prije i tokom Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Vang Ji, Foto: Beta/AP
Vang Ji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.03.2014. 10:16h

Kina će energično braniti svoj suverenitet, kazao je šef kineske diplomatije Vang Ji i dodao da s Japanom nema kompromisa o teritorijalnim i istorijskim pitanjima.

"Imamo odlučan i jasan stav. Nikada nećemo uzeti nešto što nam ne pripada i branićemo svako groblje na našoj teritoriji", rekao je Vang na konferenciji za novinare.

Kina ima teritorijalne sporove sa nekoliko susjeda, među kojima je najveći s Japanom. Peking i Tokio se spore oko suvereniteta jednog arhipelaga na istoku Kine.

Tenzije između Kine i Japana su se naročito zaoštrile posljednjih mjeseci.

Dvije zemlje se spore i oko nekih istorijskih pitanja, posebno u vezi sa japanskom okupacijom Kine prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Kineski zvaničnici su nedavno tražili da se japanski lideri suoče sa svojom "militarističkom prošlošću" kao što je to učinila Njemačka poslije poraza nacizma.

"Peking odbija svaki kompromis o načelnim pitanjima, kao što su teritorija i istorija", rekao je Vang.

"Ako neki ljudi u Japanu insistiraju da prekroje svoju agresivnu prošlost, mislim da to neće prihvatiti međunarodna zajednica ni oni koji su za mir u svijetu", ocijenio je kineski ministar.

Japanski premijer Šinzo Abe je sa svoje strane ocijenio je da ga teritorijani spor podsjeća na geopolitičke tenzije koje su 1914. godine izazvale Prvi svjetski rat.

Vang je reagovao na Abeov komentar, rekavši da "2014. nije 1914. godina a još manje 1894." kada je bio kinesko-japanski rat u kojem je Japan izašao kao pobjednik.

"Umjesto da gledamo Njemačku prije Prvog svjetskog rata, zašto ne bismo gledali na Njemačku poslije Drugog svjetskog rata kada je priznala tamnu stranu svoje prošlosti?", zapitao se kineski ministar Vang Ji.