Akihito: Iskreno se nadam da se ratna razaranja nikada neće ponoviti

Akihitova putovanja i objave vezane za Drugi svjetski rat čine dio šireg napora da se carska porodica približi javnosti. Tako je na svoju stranu pridobio pacifiste, ljevičare i druge kritičare carskog sistema na način koji je njegovom ocu bio nemoguć
59 pregleda 0 komentar(a)
Akihito, Mičiko, Foto: Reuters
Akihito, Mičiko, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2018. 09:43h

Japanski car Akihito se danas posljednji put obratio memorijalnoj službi kojom je obilježen završetak Drugog svjetskog rata, ponovo izrazivši "duboko žaljenje" zbog rata.

To se uklapa u ono što je bila Akihitova misija tokom 30-ogodišnje vladavine - da ispravi štetu koju je naneo rat vođen u ime njegovog oca Hirohita. Akihito (84) abdiciraće sljedećeg proljeća.

"Razmišljajući o našoj prošlosti i imajući u vidu osjećanje dubokog žaljenja, iskreno se nadam da se ratna razaranja nikada neće ponoviti", rekao je japanski monarh u dvominutnom obraćanju povodom 73. godišnjice kapitulacije Japana.

Kao car, Akihito je posjetio Filipine i druga pacifička ostrva koja je Japan okupirao u početnim fazama Drugog svjetskog rata i koja su bila opustošena u žestokim borbama dok su ih SAD i njihovi saveznici ponovo osvajali. Iako je izbjegao da uputi direktno izvinjenje, on je posljednjih godina u pažljivo sročenim izjavama o ratu suptilno pojačao svoje izraze žaljenja.

Njegove riječi djeluju još značajnije jer premijer Šinzo Abe želi da odmakne Japan od problematične prošlosti. Abeovi protivnici su se tako uhvatili za izjave cara kao protivtežu Abeovim pokušajima da izmijeni japanski pacifistički ustav i ojača vojsku.

Akihitova putovanja i objave vezane za Drugi svjetski rat čine dio šireg napora da se carska porodica približi javnosti. Tako je na svoju stranu pridobio pacifiste, ljevičare i druge kritičare carskog sistema na način koji je njegovom ocu bio nemoguć.

Hirohito, obožavan kao živi bog do završetka rata, i danas ostaje kontroverzna figura, a istoričari i dalje raspravljaju o njegovoj odgovornosti za rat.

Tokom očeve vladavine, Akihito je 1975. zamalo bio pogođen molotovljevim koktelom za vrijeme posjete ostrvu Okinava, gdje je u teškim borbama pred kraj rata stradalo desetine hiljada civila.

Od tad je na Okinavi bio 10 puta, a ranije ove godine su on i njegova žena Mičiko dobili toplu dobrodošlicu.

Akihito je imao 11 godina kada je na radiju čuo očevu objavu o predaji Japana, 15. avgusta 1945. Tokom američke okupacije Japana, profesorka engleskog jezika mu je bila Elizabet Vajning, kvekerka, i vjeruje se da je to iskustvo doprinijelo njegovom opredjeljenju za pacifizam i demokratiju.

Iako Hirohito za četvrt vijeka gotovo uopšte nije promijenio tekst obraćanja 15. avgusta, Akihito je u tom pogledu napredovao otkako je postao car posijle očeve smrti 1989.

Na 50. godišnju završetka rata, 1995, prvi put je izrazio nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

Iste godine je tadašnji japanski premijer Tomiči Murajama priznao japansku ratnu agresiju i uputio istorijsko izvinjenje žrtvama u ostatku Azije.

Murajamini nasljednici su izražavali žaljenje drugim azijskim zemljama, sve do Abea koji je od 2013. izbacio izraze žaljenja i bilo kakav pomen agresije u svojim obraćanjima 15. avgusta. On je obećao da Japan neće ponoviti ratna razaranja, što je i danas učinio.

Abe je takođe slao religijske poklone u tokijsko svetilište Jasukuni koje slavi poginule u ratu, među kojima su i osuđeni ratni zločinci. On od 2013. nije posjećivao svetilište da ne bi previše naljutio Kinu i Južnu Koreju, budući da Peking i Seul vide Jasukuni kao simbol japanske agresije.

Akihito je 2015, na 70. godišnjicu kapitulacije, počeo da koristi izraz koji je iskoristio i danas, što je snažnija izjava od onih ranije korišćenih.

Kontrast između njega i premijera je dobio medijsku pažnju, pa je premijer prikazan kao nacionalista koji želi jaču vojsku u odnosu na cara pacifistu. Abe želi da Japan prestane da se bavi prošlošću dok Akihito ne želi da je njegova zemlja zaboravi.

Akihito je na početku svoje vladavine posjetio Kinu, a putovao je i na neka od najžešćih pacifičkih bojišta u Drugom svetskom ratu.

Iako je obraćanje povodom 15. avgusta uvijek kratko, japanski car je svoje misli o ratu jasnije izražavao u svom rođendanskom obraćanju i na putovanjima u inostranstvo. Više puta je naglašavao važnost učenja istorije i njenog prenošenja dolazećim generacijama.

"Sada kad sjećanja na rat počinju da blijede, mislim da je veoma važno da svi bez prestanka uče tok istorije koj je Japan slijedio i da razmišljaju o miru", naveo je Akihito u rođendanskom obraćanju 2011. godine.

Njegov sin, krunski princ Naruhito, uglavnom je prihvatio očev pacifistički stav, ali ne zna se da li će prvi japanski car rođen poslije rata uspjeti da ostvari dobar odnos sa današnjim mlađim Japancima.

Bonus video: