Više od 200 migranata iz Maroka ilegalno ušlo na špansku teritoriju

Od bodljikave žice povrede je zadobilo osam migranata, kojima je pomoć ukazana u marokanskim bolnicama, dok je 58 njih uhapšeno
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 13:23h

Više od 200 migranata upalo je danas preko troredne granične ograde u Melilju, špansku teritoriju na sjeveru Afrike, objavile su španske vlasti.

Radi se o jednom od najvećih pokušaja te vrste u posljednjih nekoliko godina, a od 300 ljudi koji su u zoru pokušali da pređu granicu, njih oko 200 je uspjelo.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova je prvi put 17. februara objavilo da je oko 200 migranata iz Podsaharske Afrike u ranim jutrarnjim satima nasrnulo na ogradu od bodljikave žice prema španskoj afričkoj enklavi Melilji, od kojih je pedesetak uspelo da se probije na drugu stranu i to je bio prvi nasrtaj na granicu Melilju.

Od bodljikave žice povrede je zadobilo osam migranata, kojima je pomoć ukazana u marokanskim bolnicama, dok je 58 njih uhapšeno, prenio je tom prilikom AP.

Potom je zvaničnica španskog ministarstva unutrašnjih poslova objavila u ponedjeljak, 24. februara, da je oko 500 migranata iz Podsaharske Afrike, naoružanih motkama i kamenicama pokušalo da savlada graničnu ogradu od bodljikave žice i udje iz Maroka u špansku enklavu Melilju na severozapadu Afrike, a da je oko 100 njih to uspelo.

Slavlje jednog od migranata nakon uspješnog prelaska na špansku teritoriju (foto: Reuters)

Portparolka ministarske kancelarije u Melilji rekla je tom prilikom da su marokanski stražari, pokušavajući da zaustave migrante, bili napadnuti pa su morali da se sklone, prenio je tada AP.

Melilja je okružena Marokom i Sredozemnim morem.

Migranti koji žele da stignu do Evrope kampuju na marokanskoj strani, a svake godine njih nekoliko hiljada pokušava da pređe na drugu stranu, kako u Melilju, tako i u drugu špansku afričku enklavu Seutu.

Najmanje 14 migranata se udavilo 6. februara dok su pokušavali da dopru do Seute morem.

Galerija

Bonus video: