Sjevena Koreja protestuje: Ispalili četiri rakete kratkog dometa

"Skadovi" imaju domet oko 200 kilometara i mogu da pogode ciljeve širom Južne Koreje, pa se u toj zemlji smatraju prijetnjom po nacionalnu bezbjednost
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja rakete, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja rakete, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.02.2014. 10:32h

Sjeverna Koreja je juče je ispalila četiri projektila kratkog dometa tipa "skad" koja su pala u more, prenosi CNN, a ovu informaciju danas je potvrdila i Južna Koreja.

Rakete dometa oko 200 kilometara pala su juče kod istočne obale Sjeverne Koreje, istakli su zvaničnici južnokorejskog ministarstva odbrane, navevši da su po putanji projektila zaključi da su u pitanju "skadovi".

Projektili su ispaljeni u znak protesta zbog tekućih vojnih manevara SAD i Južne Koreje koje Pjongjang smatra uvežbavanjem za invaziju na njenu teritoriju.

Ne očekuje se, međutim, da će lansiranja da podići teznije jer Sjeverna Koreja redovno rutinski testira projektile kratkog dometa, a nedavno je zatražila da sa Južnom Korejom ima bolje odnose.

Prema procjenama inostranih stručnjaka, težnja za unapređenjem odnosa motivisana je željom da se dobiju međunarodna pomoć i investicije.

Dvije Koreje su ovog meseca prvi put posle tri godine upriličile susret porodica koje su ostale razdvojene Korejskim ratom 1950-1953 i potonjim povlačenjem granice.

Prije nedelju dana je Sjeverna Koreja ispalila još četiri projektila, dometa oko 100 kilometara, takođe je danas saopšteno u Južnoj Koreji, uz opasku da ovaj događaj nije prijavljen javnosti kad se desio, jer Sjeverna Koreja stalno testira te projektile.

Međutim, "skadovi" imaju domet oko 200 kilometara i mogu da pogode ciljeve širom Južne Koreje, pa se u toj zemlji smatraju prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Jučerašnje lansiranje "skadova" prvo je te vrste još od 2009. godine.

Bonus video: