Peking: Zapad zaglavio u "mentalitetu Hladnog rata"

"Odbacivanje okova hladnoratovskog mentaliteta će smanjiti nepotrebne konfrontacije, čime će biti omogućeno lakše rješavanje problema u međunarodnim odnosima"
1 komentar(a)
Kina, Foto: Beta/AP
Kina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.02.2014. 08:38h

Najuticajniji kineski dnevni list "Pipls dejli" kritikovao Zapad zbog toga što se zaglavio u "hladnoratovskom mentalitetu" u odnosima sa Rusijom.

Taj komentar objavljen u zvaničnom glasniku kineske vladajuće Komunističke partije predstavlja dosad najoštriju reakciju zvaničnog Pekinga na razdor između Zapada i Rusije, koji je počeo da raste nakon što je posle višemjesečnih protesta sa vlasti opozvan predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, prenio je Rojters.

"Teorije vezane za politiku, ekonomiju i bezbjednost tokom ere Hladnog rata i dalje utiču na način na koji veliki broj ljudi gleda na svijet, a neki zapadnjaci su i dalje opterećeni neprijateljstvom prema Rusiji", objavio je "Pipls dejli" i pozvao zemlje Zapada da "napuste svoje zastarjele načine razmišljanja i intenziviraju saradnju".

"Odbacivanje okova hladnoratovskog mentaliteta će smanjiti nepotrebne konfrontacije, čime će biti omogućeno lakše rješavanje problema u međunarodnim odnosima", navodi se u komentaru.

Kina i Rusija gaje bliske veze i imaju iste stavove po mnogim pitanjima na polju međunarodne diplomatije, kao što je kriza u Siriji, podsjeća Rojters.

Zvanični Peking dosad nije izrazio veće interesovanje za ukrajinsku krizu, bilo sa diplomatskog ili finansijskog stanovišta, odnosno da odobri toj zemlji pomoć za izlazak iz ekonomske krize.

Bonus video: