Kako Amerikanci kriju pare od vlade

U banci Kredi Svis je bilo više od 22.000 američkih klijenata sa švajcarskim računima, čija je imovina bila veća od 12 milijardi švajcarskih franaka
0 komentar(a)
Novac, Foto: Shutterstock
Novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2014. 10:52h

Druga po veličini švajcarska banka Kredi Svis nastavlja da krije američke ulagače koji izbjegavaju da plate porez u domovini.

Takva optužba banke je, kako prenosi Itar tas, sadržana u novom izveštaju Potkomiteta za istraživanje Odbora za nacionalnu bezbjednost i vladine poslove senata američkog Kongresa, pod nazivom "Utaja poreza u inostranstvu".

U skladu sa podacimu u dokumentu, od 2006. godine u banci Kredi Svis je bilo više od 22.000 američkih klijenata sa švajcarskim računima, čija je imovina bila veća od 12 milijardi švajcarskih franaka (9,84 milijardi eura).

Prema nalazima američkih zakonodavaca "ogromna većina (tih računa) nije bila prijavljena u SAD.

Do sada su SAD, zbog ograničenja koje primjenjuje švajcarska vlada, uspjele da dobiju imena samo oko 230 američkih ulagača koji imaju skrivene račune u Kredi Svis, navodi se u izvještaju.

Pored toga, u njemu se tvrdi da su službenici banke Kredi Svis svjesno išli na primjenu takvih metoda rada s klijentima u SAD, koji mogu da se nazovu pomoć pri utaji poreza.

Bonus video: