Kina: Japan narušava regionalni mir i stabilnost

Portparolka kineskog ministarstva optužila je japanske zvaničnike za davanje opasnih izjava
1 komentar(a)
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2014. 15:40h

Kina je označila Japan kao "izazivača problema" koji narušava regionalni mir i stabilnost, uzvraćajući tako kritike koje je Tokio uputio na račun Pekinga.

Ministar spoljnih poslova Japana Fumio Kišida nedavno je izjavio da je zabrinut zbog kineske vojne ekspanzije, prenijela je agencija AP.

Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunijing rekla je da je kinesko vojno ponašanje isključivo odbrambeno, navodeći da Japan stvara probleme svojim potezima širenja oružanih snaga i mijenjanjem svog pacifističkog ustava.

Portparolka kineskog ministarstva optužila je japanske zvaničnike za davanje opasnih izjava s ciljem da se negira ili slavi militaristička prošlost Japana.

Hua je rekla da bi Japan trebalo da objasni svoje strateške namjere

Hua je rekla i da bi Japan trebalo da objasni svoje strateške namjere.

"Mislim da se svi slažu sa mnom da je Japan postao de fakto izazivač problema i da narušava regionalni mir i stabilnost", rekla je Hua.

Njeni komentari su posljednji u ratu riječima između dvije azijske zemlje.

Stalni komitet kineskog Nacionalnog narodnog kongresa danas je razmatrao predlog o određivanju dana kojim bi se obilježavala pobjeda zemlje nad Japanom u Drugom svjetskom ratu 1945. godine kao i dana sjećanja na žrtve masakra u Nankingu 1937. godine, kada su japanski vojnici izvršili masovna ubistva i silovanja stanovništva.

Nanking je u tom periodu bio glavni grad Kine.

Bonus video: