MASAKR U NIGERIJI

Boko Haram ubio 29 učenika

Napadnuta je srednja škola Buni Jadi, blizu Damaturua, glavnog grada nigerijske savezne države Jobe
0 komentar(a)
Boko Haram, Nigerija, Foto: Reuters
Boko Haram, Nigerija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2014. 13:11h

Naoružani pripadnici islamističke grupe Boko Haram ubili su 29 učenika kada su upali u jednu internatsku školu na sjeveroistoku Nigerije.

Mnogi učenici su stradali u požaru, pošto je škola u ponedjeljak uveče zapaljena i u potpunosti izgorjela, saopštili su nigerijski policijski i vojni organi, a prenosi Rojters

Napadnuta je srednja škola Buni Jadi, blizu Damaturua, glavnog grada nigerijske savezne države Jobe. Svi nastradali su muškog pola, dok su djevojčice pošteđene, saopštio je policijski komesar Sanusi Rufai.

Pokret Boko Haram, čiji naziv znači "Zapadno obrazovanje je grešno" i koji se bori za stvaranje islamističke države, predstavlja najveću prijetnju bezbjednosti Nigerije, a u njegovim napadima tokom posljednje četiri i po godine je poginulo na hiljade osoba.

Juna prošle godine u napadu Boko Harama na školu u selu Mamudo su poginula 22 učenika. U prošlonedjeljnom napadu pobunjenici su sravnili sa zemljom jedno selo, ubivši 200 njegovih stanovnika.

Ofanziva koju je maja prošle godine naredio nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan nije uspjela da uništi pobunjenički pokret već je samo dovela do još žešćih represalija nad civilnim stanovništvom.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, predsjednik Džonatan je istakao da Nigerija saradjuje sa vlastima Kameruna kako bi se spriječilo da pripadnici Boko Harama poslije napada bježe na teritoriju te zemlje.