Biznis ne poznaje prethodne sukobe: Iran i Irak trguju oružjem

Portparol iračkog premijera nije želio ni da potvrdi, ali ni demantuje ovu informaciju
0 komentar(a)
Mohammad Džavad Zarif i Hoshjar Zebari, Foto: Beta/AP
Mohammad Džavad Zarif i Hoshjar Zebari, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2014. 10:06h

Iz dokumenta u koji je agencija Rojters imala uvid, proizilazi da su se Iran i Irak, dugogodišnji "ljuti neprijatelji", dogovorili o trgovini oružjem.

Naime, kako navodi Rojters, Iran je potpisao sporazum o prodaji oružja i municije Iraku u vrijednosti od 195 miliona dolara, a taj dogovor postignut je krajem novembra prošle godine, samo nekoliko nedjelja nakon što se irački premijer vratio iz Vašingtona, gdje je lobirao za dodatno naoružanje za borbu protiv ekstremista povezanih sa Al Kaidom.

Da je sporazum potpisan proizilazi iz dokumenata u koje je uvid imala agencija Rojters, koja ukazuje da bi to značilo kršenje embarga UN na prodaju oružja uveden Teheranu.

Nekoliko iračkih poslanika je izjavilo da je premijer Nuri al-Maliki sklopio sporazum jer mu je dojadilo što se kasni sa dopremanjem američkog oružja.

Portparol iračkog premijera nije želio ni da potvrdi, ali ni demantuje ovu informaciju, ali je naveo da je takav sporazum razumljiv, imajući u vidu koliko Irak trenutno ima problema sa održavanjem bezbjednosti u zemlji.

"Pokrenuli smo rat protiv terorizma i želimo da ga dobijemo. Ništa nas ne sprečava da kupujemo oružje i municiju od bilo koje strane, a samo nam municija pomaže da se borimo protiv terorista", rekao je portparol Ali Musavi.

Iranska vlada, međutim, demantuje da postoji sporazum o prodaji oružja Iraku.

To bi, inače, bio prvi zvaničan dogovor o prodaji oružja između šiitskog Iraka i iračke vlade koju predvode šiiti.

Ovim povodom oglasio se i američki Stejt department, navodeći da ispituje navode.

"Ako je tačno, to će pokrenuti ozbiljnu zabrinutost", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Bonus video: