Sukobi kod džamije Al Aksa u Jerusalimu

Policijski portparol Miki Rozenfeld je kazao da su policajci šok bombama tjerali Palestince
6 komentar(a)
Al Aksa, Foto: Beta/AP
Al Aksa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2014. 11:43h

Izraelska policija ušla je jutros na Brdo hrama, gdje se nalazi džamija Al Aksa u jerusalimskom starom gradu, da rastjera palestinske demonstrante.

Policijski portparol Miki Rozenfeld je kazao da su policajci šok bombama tjerali Palestince, objasnivši da je napetost velika uoči diskusija koje se danas očekuju u izraelskom parlmentu- Knesetu o planovima da se anektira to mjesto koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su na njemu nekada bili jevrejski hramovi.

On je dodao da su dva policajca povrijeđena i da su tri demonstranta uhapšena. "Policija je ostala raspoređena na Brdu hrama i posjete turista se nastavljaju," rekao je portparol.

Kneset bi trebalo da raspravlja večeras o predlogu zakona, čiji je inicijator Moše Fejglin iz konzervativne partije Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a koji predviđa "primjenu izraelskog suvereniteta", nad pomenutim kompleksom koji Arapi zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište.)

Netanijahu se međutim protivi tom predlogu zakona i poznavaoci prilika kažu da neće imati veliku podršku.

Džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, je često poprište sukoba jer mjesto na kome se nalazi je od velikog značaja i za muslimane i za Jevreje. Istočni Jerusalim Izrael je okupirao u šestodevom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. O džamiji Al Aksa i obližnjoj Kupoli na stijeni brinu se muslimanske vjerske vlasti.

Bonus video: