SB UN usvojio rezoluciju o humanitarnoj pomoći Siriji

Sve rezolucije Savjeta bezbjednosti su pravno obavezujuće, ali ostaje da se vidi kakav će uticaj na terenu imati ova danas usvojena, pošto nema "zube"
0 komentar(a)
SB UN, Foto: Reuters
SB UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2014. 20:45h

Savjet bezbjednosti UN rezolucijom tražio od vlasti i opozicije u Siriji da omoguće dostavljanje pomoći milionima ljudi.

Ovo je prvi put da je to tijelo postiglo saglasnost o humanitarnoj krizi u Siriji.

Rusija i Kina, koje su se do sada protivile predlozima Zapada o Siriji, pridružili su se ostatku Savjeta bezbjednosti koji je poslao snažnu poruku, posebno Vladi predsjednika Bašara el Asada, da hrane, lijekovi i druge potrepštine namijenjenje civilima ne smiju biti blokirani.

"Danas je Savjet konačno pokazao da bez obzira na politčke razlike oko Sirije, nije potpuno ravnodušan na razornu humanitarnu krizu", rekao je britanski ambasador Mark Lajal Grant.

Rezolucija ne prijeti sanckijama pošto je Rusija insistirala da se to izostavi iz prvobitnog teksta koji su predložili Zapad i arapaske zemlje, ali se u njoj izražava namjera Savjeta bezbjednosti da preduzme "dalje korake" ako rezolucija ne bude sprovedena.

Sve rezolucije Savjeta bezbjednosti su pravno obavezujuće, ali ostaje da se vidi kakav će uticaj na terenu imati ova danas usvojena, pošto nema "zube", navodi agencija Associated Press.

Rezolucija zahtijeva da sve strane, posebno vlada u Damasku, "odmah dozvoli brz, bezbjedan i neometan pristup" humanitarnoj pomoći a obje strane se pozivaju da odmah uklone opsade naseljenih oblasti.

Rusija i Kina su dosad uložile veto na tri rezolucije koje su podržale zapadne zemlje kojima se vršio pritisak na Asada da okonča sukobe u zemlji u kojima je, prema procenama opozicionih aktivista, ubijeno više od 136.000 ljudi.

Bonus video: