Ispovijesti iz Sjeverne Koreje: Vezali su me i objesili, tako sam vršio i nuždu

U oko 30 logora širom zemlje zatvorenici provode čitave živote, zbog slučajnog brisanja prosutog po slici Kim Džong-Ila
87 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2014. 12:42h

Ujedinjene nacije su objavile izvještaj o Sjevernoj Koreji na više od 300 strana u kojem su navedena svjedočenja izgladnjivanih zatvorenika, koji gledaju kako vješaju njihove prijatelje, silovanih žena koje su primorane na abortus, priče o generacijama zatvorenih u logorima jer je "zločin" počinio samo jedan član njihove porodice.

Šef istraživačkog panela, penzionisani australijski sudija Majkl Kirbi, poslao je pismo 31-godišnjem sjevernokorejskom diktatoru Kim Džong Unu, upozoravajući ga da će mu jednog dana biti suđeno Međunarodnom sudu za zločine koje je počinio protiv čovječnosti.

Dinastija Kim vodi brutalan režim nad svojim narodom od 1948. godine, otkad se Sjeverna odvojila od Južne Koreje, a Kim Il-sung postao premijer. Stanovnici Sjeverne Koreje moraju da obožavaju 'Dragog vođu' uprkos patnjama koje trpe i živoru u siromaštvu i bijedi.

U oko 30 logora širom zemlje zatvorenici provode čitave živote, zbog na primjer, slučajnog brisanja prosutog pića po novinama na kojima je bila slika Kim Džong-Ila ili slučajno pocijepanog postera sa likom 'Dragog vođe'.

Oni koji su uspjeli da pobjegnu iz logora, na saslušanju su opisali detalje torture koja se nad tim narodom vrši više od 60 godina.

Džo Džin-haj uspjela je da pobjegne u Kinu, ali je tamo bila uhapšena i vraćena u Sjevernu Koreju.

"Kad je rođen moj mlađi brat, moja baka je htjela da ga ubije jer moja majka nije imala mlijeka i nije mogla da ga doji. Moja majka je molila da to ne uradi. Morali smo da ga vodimo u grad kod dojilje. Ali, kad je moj otac umro u zatvoru, ljudi su prema nama postali okrutni. Gađali bi nas raznim stvarima i govorili nam da nismo dobri ljudi. Moj brat mi je umro na rukama jer nije imao šta da jede", prisjeća se ona.

Vjeruje se da je svaki građanin u Sjevernoj Koreji bar jednom svjedočio izvršenju smrtne kazne.

Logori u Sjevernoj Koreji

"Imao sam oko pet godina i to je moje prvo sjećanje. Bilo je tamo puno ljudi, a vojnici su donijeli jednu osobu i zavezali je za drveni stub. Gledao sam, a onda začuo pucanj. Tada sam prvi put čuo pucanj i bio sam uznemiren i jako prestrašen", prisjetio se Šin Dong-hjuk.

Kang Čeol-kuan, koji je bio zatvoren u Kampu 15 punih 10 godina ispričao je da su, nakon ubistva dvojice zatvorenika, ostalih dvije do tri hiljade njih morali da uzmu kamen i bacaju na leševe i uzvikuju "Dolje izdajnici!".

"Radili smo ono što su nam rekli, ali se gađenje vidjelo na našim licima. Zatvorili bi oči i pognuli glave kako ne bismo gledali krvava tijela".

Li Jang-kuk, bivši čuvar Kim Džong-Ila, osuđen je na deset godina u Kampu 15 zbog bijega u Kinu.

"Sjećam se kad je jedan zatvorenik pokušao da pobjegne. Uhvatili su ga i vratili nazad, ali ne u kamionu, nego su ga zavezanog za kamion vukli po podu. Potom su ga smaknuli".

U Sjevernoj Koreji nikad nije bilo grane u izobilju, ali je krajem 90-ih zemlju pogodila teška glad od koje su umrli milioni.

Ispovijest odbjeglih: Horori logora Sjeverne Koreje pred Komisijom UN >>>

Kim Hajak je sa 12 godina zatvoren zbog krijumčarenja riže u Kinu.

"Znao sam da se moram snaći da bih preživio. Jeo sam sve, od guštera do zmija. Bilo je to jedino meso koje sam mogao da jedem. U proljeće bih jeo travu, ali sam morao da pazim, jer ako bih pojeo pogrešnu, mogao sam da se otrujem".

Šin Dong-hjuk, rođen u kampu 14, prisjetio se kako su čuvari jednog zatvorenika natjerali da pojede živog miša.

Torture su uobičajene u zatvoreničkim logorima.

"Najgore je bilo kad su mi vezali ruke iza leđa i objesili, a potom me tukli. Nisi mogao da stojim, nisi mogao da spavaš. Visio bih tako tri, četiri dana. Vršio sam tako viseći nuždu i bio potpuno dehidriran. Bilo je toliko bolno da sam želio da sam mrtav", prisjetio se Džeong Kuang-il.

Ovo su samo neke od priča preživjelih zatvorenika ispričanih na skupu istražne komisije Ujedinjenih nacija, pi[e Jutarnji list.

Tokom istrage zločina protiv čovječnosti u Seulu je ispitano 30 svjedoka.

Pjongjang: Izvještaj UN laži i izmišljotine

Sjeverna Koreja odbacila je danas izvještaj panela UN u kome se Pjongjang optužuje za zločine protiv humanosti, rekavši da se zasniva na "lažima koje su iskonstruisale neprijateljske sile i ološ".

Izvještaj UN "obiluje lažima i izmišljotinama koje su iskonstruisali kriminalci koji su sa Sjevera pobjegli na Jug", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se kategorično odbacuje izvještaj Istražne komisije UN koju su "formirale SAD i njeni sateliti samo zato jer mrze Demokratsku Narodnu Republiku Koreju".

Galerija

Bonus video: