Ubio se američki vojnik koji predvodio masakr u Iraku

On je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja
1 komentar(a)
Stiven Grin, Foto: Beta/AP
Stiven Grin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2014. 08:11h

Bivši američki vojnik, osuđen na doživotnu kaznu zbog silovanja i ubistva 14-godišnje iračke djevojčice i ubistva njene porodice, pronađen je obejšen u zatvoru.

Smrt Stivena Dejla Grina (28), koji je pronađen bez svijesti 15. februara u svojoj ćeliji, vodi se kao samoubistvo, prenio je Rojters.

Grin je 2009. godine proglašen krivim za zločin izvršen 2006. godine u iračkom gradu Mahmudija, oko 30 kilometara južno od Bagdada, kad je silovao i ubio 14-godišnju Abir Kasim Hamza al-DŽanabi, a nakon toga iz vatrenog oružja pobio njene roditelje i šestogodišnju sestru.

On je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja, pošto porota na saveznom sudu u Kentakiju nije mogla da se usaglasi oko toga da li taj bivši vojnik treba da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Državno tužilaštvo je tokom suđenja predstavilo Grina kao kolovođu bande od pet vojnika, koji su isplanirali da upadnu u dom iračke porodice i siluju djevojčicu, kako bi se kasnije time hvalili.

Grin, koji je u vrijeme ubistva imao 19 godina, opisan je kao vođa grupe vojnika, koji su se prije napada obukli u crnu odjeću nindža ratnika i zatim silovali djevojčicu, nakon čega su je ubili zajedno sa njenom porodicom.

Stivenu Grinu se sudilo na civilnom sudu, budući da je prije otkrića zločina i hapšenja već napustio vojsku. Tužilaštvo je na sudu tvrdilo da je on bio predisponiran za ubijanje Iračana, dok je odbrana isticala da je on bolovao od stresnog poremećaja poslije smrti više svojih saboraca.

Bonus video: