Bliski istok: Abas ne želi da "udavi Izrael" izbjeglicama, Peres ga hvali

Izbjeglih Palestinaca i njihovih potomaka danas ima oko pet miliona
54 pregleda 0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2014. 16:46h

Izraelski predsjednik Šimon Peres ocijenio je danas da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "ozbiljan" u namjeri da se uspostavi mir u tom regionu.

Peres je to rekao poslije jučerašnjeg Abasovog razgovora sa 300 mladih Izraelaca koji su ga posjetili na Zapadnoj obali, a kojima je poručio da ne želi da "udavi Izrael milionima (palestinskih) izbjeglica kako bi promenio njegovu prirodu".

"Izrael i Palestinci vode mirovne pregovore. Komentari Mahmuda Abasa svjedoče o njegovoj ozbiljnosti u potrazi za mirom. Obradovalo me da to čujem ali za sada nikakva odluka nije donijeta i znamo da je to teško ", rekao je Peres.

Smatra da je Abas ozbiljan u namjeri uspostavljanja mira između dva naroda: Peres (foto: Reuters)

Abasov komentar bio je jedan od najpomirljivijih do sada u vezi sa sudbinom palestinskih izbjeglica, izbačenih iz njihovih domova na izraelskoj teritoriji tokom ranijih perioda, uključujući i rat povodom osnivanja države Izrael 1948. godine.

Izbjeglih Palestinaca i njihovih potomaka danas ima oko pet miliona.

U Izraelu postoji široki konsenzus protiv prihvatanja ponovnog naseljavanja velikog broja tih izbjeglica u bilo kom budućem mirovnom sporazumu sa Palestincima, a razlog tome je strah da bi povratnici razblažili jevrejsku većinu u Izraelu.

Abas je mladim posjetiocima iz Izraela rekao da on traga za "kreativnim rešenjem" za izbjeglice, sugerišući da on ne traži neograničeno "pravo na povratak".

Bonus video: