Amerikanci sve manje vjeruju u američki san

Ekonomski sistem je takav da moraju da rade više nego ikada da bi napredovali, a politički ne odgovara na njihove zahtjeve
2 komentar(a)
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.02.2014. 14:02h

U vijeku u kojem brojna stara pravila više ne važe, većina Amerikanaca pesimistična je kada se radi o šansama za ostvarenje američkog sna.

Ekonomski sistem je takav da moraju da rade više nego ikada da bi napredovali, a politički ne odgovara na njihove zahtjeve, smatraju Amerikanci koji su učestovali u Marist – Mc Clathia.

Osam od deset ispitanika smatra da se danas živi teže nego prije i da za napredak moraju da ulože više napora od prethodnih generacija. Samo 15 odsto ispitanika smatra da treba raditi kao prije, a pet odsto da je danas lakše nego ranije.

Amerikanci takođe ne misle da će stvari uskoro krenuti na bolje, nego naprotiv 78 odsto ispitanika očekuje da će idućim generacijama biti još teže, pokazala je anketa.

Predsjednik Barak Obama često govori o rastućoj nejednakosti između bogatih i siromašnih, predlaže rast minimalne plate i subvencionirano zdravstveno osiguranje, kao i programe za prekvalifikovanje radnika. Istovremeno se zauzima za slobodnu trgovinu koju mnogi smatraju glavnim krivcem za "odlazak" radnih mjesta u jeftinije, strane fabrike.

Republikanci, s druge strane, žele da pomognu poslovnim ljudima vjerujući da će to dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i većih plata.

Međutim, nijedna strana nije građanima "prodala" nadu u bolju budućnost, pokazala je anketa.

Bonus video: