Dil na pomolu: Egipat od Rusije kupuje naoružanje vrijedno tri milijarde dolara

Kako je objavio egiptski list Al-Masri Al-Jaum, ove ugovore će isplatiti Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati
3 komentar(a)
Rakete, Foto: Shutterstock
Rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2014. 15:13h

Rusija je sa Egiptom parafirala ugovor o prodaji naoružanja i vojne opreme vrijedne više od 3 milijarde dolara, objavio je danas list "Vedomosti".

Ugovori za kupovinu lovaca MiG-29M/M2, više tipova sistema PVO , helikoptera Mi-35 i razne druge opreme, municije i lakog naoružanja u vrijednosti od preko tri milijarde dolara su već parafirani ili potpisani rekla su za list Vedomosti dva izvora iz ruske vojne industrije.

Kako je objavio egiptski list Al-Masri Al-Jaum, ove ugovore će isplatiti Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ekspert Centra za analizu strategije i tehnologije Ruslan Alijev je rekao da je Saudijska Arabija sa Rusijom prije mnogo godina razgovarala o kupovini ove opreme.

Vedomosti su objavile vijest o parafiranju ugovora dan poslije sastanka Vladimira Putina sa ministrom odbrane i prvim zamjenikom premijera Abdel Fahatom al- Sisijem i ministrom instranih poslova Nabilom Fahmijem.

Al-Sisiju, koji će se kandidovati za predsjednika Egipta na sljedećim izborima je ovo bila prva posjeta Rusiji.

SAD su u oktobru prošle godine objavile odluku o smanjenju vojne pomoći Egiptu prema zakonu o uskraćivanju pomoći zemljama u kojima je došlo do prevrata.

Bonus video: