U CAR ubijeno više od 100 djece za dva mjeseca

Unicef smatra da "budućnost ne može da ima zemlja u kojoj se ne kažnjavaju zločini nad djecom"
0 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 14:33h

Fond UN za djecu (Unicef) osudio surove zločine nad djecom u Centralnoafričkoj Republici (CAR) izrazavajući razočaranost zbog nekažnjavanja odgovornih za ta djela.

"U posljednjih nekoliko nedjelja zabileženo je nezapamćeno nasilje nad djecom u sukobima bivših boraca muslimanske Seleke i pobunjenika, koji su pretežno hrišćani. Djeca su sve više mete napada zbog vjere ili zbog zajednice kojoj pripadaju", navodi se u saopštenju odjeljenja Unicefa za Afriku.

Unicef smatra da "budućnost ne može da ima zemlja u kojoj se ne kažnjavaju zločini nad djecom".

"Najmanje 133 djece je ubijeno i osakaćeno u etničko-vjerskim sukobima intenziviranim u posljedna dva mjeseca", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, neka djeca morala su sama sebi da amputiraju ekstremitete povrijeđene u nasilju, pošto nisu mogla da dođu do bolnice i ljekarske pomoći zbog sukoba.

CAR je upao u haos i anarhiju poslije vojnog puča u martu 2013. koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.

Oni su tada srušili vlast predsjednika Fransoa Bozizea, a lider Seleke Mišel Djotodija proglasio se za predsednika države i prihvatio da organizuje izbore. U zemlji su raspoređene snage Afričke unije i jedan kontingent francuske vojske.

Bonus video: