ODLOŽENA POSJETA

Lider Uzbekistana neće u Prag jer ga ignorišu češki ministri

Nije određen alternativni datum posjete Karimova, koji od 1991. vlada čvrstom rukom ovom pretežno muslimanskom državom od 30 miliona stanovnika
0 komentar(a)
Islam Karimov, Foto: Reuters
Islam Karimov, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 20:56h

Predsjednik Uzbekistana Islam Karimov je odložio posjetu Pragu nakon što su ministri češke vlade poručili da se neće sastajati da liderom kojem se pripisuju teška kršenja ljudskih prava.

Hinek Kmoniček, spoljnopolitički savjetnik češkog predsjednika Miloša Zemana, rekao je za Radio Slobodna Evropa da nije u pitanju otkazivanje nego odlaganje.

Dodao je da je uzbečka strana kao razlog navela probleme sa zakazivanjem, te da planirani datum, 20-22. februar pada tokom proljećnog odmora i da „ne bi bili prisutni svi ljudi koje smo očekivali“, uključujući češkog premijera Bohuslava Sobotku i „pet-šest ministara koji bi trebalo da potpišu bilataralne sporazume sa uzbečkom stranom.“

Nije određen alternativni datum posjete Karimova, koji od 1991. vlada čvrstom rukom ovom pretežno muslimanskom državom od 30 miliona stanovnika.

Većina zapadih lidera ignoriše Karimova zbog kršenja ljudskih prava, posebno nakon krvavog obračuna sa demonstrantima u gradu Andižan 2005. Desetine sindikalnih udruženja, investitora i organizacija za ljudska su poslale Zemanu pismo protesta protiv Karimovljeve posjete Pragu.

Zeman je rekao da samo obnavlja poziv koji je uputio njegov prethodnik Vaclav Klaus i kritike opisao kao licemjerne, ističući da nije bilo pritužbi na Karimovljeve sastanke sa vodećim zvaničnicima Evropske unije ili činjenice da ga Vašington smatra saveznikom u borbi protiv terorizma. Zeman se zalaže za tješnje veze sa Rusijom i Kinom dok Sobotkina vlada lijevog centra želi da se vrati u mejnstrim EU nakon evroskeptičnih prethodnika.

Desetine sindikalnih udruženja, investitora i organizacija za ljudska su pisale Zemanu protiv Karimovljeve posjete Pragu

Preporučujemo za Vas