SJAJNA AKCIJA

Preko milion potpisa za azil Snoudenu u Brazilu

Koordinator organizacije Majkl Frejtas rekao je da bi "davanje azila Snoudenu bio značajan gest vladajuće (brazilske) strukture''
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 12:34h

Aktivisti globalne građanske organizacije Avaaz predali su danas brazilskom ministarstvo inostranih poslova peticiju koju je potpisalo 1,1 milion ljudi i kojom se traži da Brazil odobri azil bivšem službeniku američke Nacionalne agencije za bezbjednost Edvardu Snoudenu.

Koordinator organizacije Majkl Frejtas rekao je da bi "davanje azila Snoudenu bio značajan gest vladajuće (brazilske) strukture'', pošto su prikupljanje potpisa za peticiju organizovali preko interneta, koji obično koriste za dobijanje podrške za svoje političke inicijative.

Potpise je uručila grupa od oko 30 aktivista organizacije, koji su nosile maske s likom Snoudena, brazilske predsjednice Dilme Rusef i američkog predsjednika Baraka Obame.

Podsjećamo da je prošle godine Snouden objelodanio da su SAD masovno prikupljala podatke iz telefonskih razgovora i mejlova u Brazilu - najveće zemlja Latinske Amerike i da je na meti prisluškivanja bila i komunikacija izmedju predsjednice Rusef i njenih saradnika.

Snouden se nalazi u Rusiji, od koje je prošle godine dobio privremeni azil.

Galerija