Ko je Snoudenu dao lozinku?

Izvještaj od 10. februara je ove nedjelje poslat kongresnim odborima za nacionalnu sigurnost i pravosuđe
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: EPA
Edvard Snouden, Foto: EPA
Ažurirano: 13.02.2014. 18:04h

Jedan radnik NSA nedavno je dao ostavku pošto je otkriveno da je Edvardu Snoudenu dao svoju lozinku za pristup tajnim podacima, objavio je NBC njuz.

Osim toga, jednom aktivnom pripadniku američke vojske i jednom saradniku Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) zabranjen je pristup u zgrade NSA zbog sumnje da su učestvovali u aktivnostima koje su mogle da pomognu Snoudenu, stoji u povjerljivom dokumentu do kojeg je došao NBC.

Izvještaj od 10. februara je ove nedjelje poslat kongresnim odborima za nacionalnu sigurnost i pravosuđe, i prvi je službeni izvještaj o unutrašnjoj istrazi o tome ko je sve odgovoran za jedno od najvećih "curenja" povjerljivih podataka u američkoj istoriji, prenosi Seebiz.

Izvještaj je deklasifikovan uz napomenu da služi "samo u službene svrhe". Iako ne donosi konačan zaključak, taj dokument upućuje da se Snouden, suprotno sopstvenim tvrdnjama, koristio lukavstvom da bi se domogao desetak hiljada povjerljivih dokumenata.

"Na Snoudenov zahtjev" civilni radnik NSA, čije ime nije otkriveno, unio je svoju lozinku u Snoudenov računar, stoji u izvještaju i dodaje se kako on nije bio svjestan da je Snouden "namjeravao da nezakonito objavi zaštićene informacije".

U dokumentu se ne precizira šta su vojnik i saradnik učinili da bi im se zabranio ulaz u zgrade NSA.

Izvještaj je poslat kongresnim odborima nakon ponovljenih zahtjeva zastupnika da NSA ispita da li iko od radnika agencije odgovoran za sigurnosne propuste koji su omogućili Snoudenu pristup velikom broju povjerljivih dokumenata koje je on kasnije proslijedio medijima.

Bonus video: