Florida: Pogubljen ubica dječaka Džimija Rajsa

Dječakovi ostaci su pronađeni tek tri mjeseca kasnije, u blizini prikolice u kojoj je Čaves živio
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 09:14h

Na Floridi je pogubljen kubanski imigrant Huan Karlos Čaves, osuđen na smrtnu kaznu zato što je kidnapovao, silovao i ubio devetogodišnjeg dječaka Džimija Rajsa.

Pogubljenje, kojem je prisustvovao i dječakov otac, na kratko je bio odloženo zahvaljujući žalbi Čavesovih advokata, ali je kazna ipak izvršena nedugo potom, kad je žalbu odbacio američkih Vrhovni sud, prenio je Rojters.

Čaves je oteo Džimija Rajsa 11. septembra 1995. godine pod prijetnjom oružjem, nakon što je dječak izašao iz školskog autobusa u jugozapadnom okrugu Majamiju.

Tokom policijske istrage je ustanovljeno da je Čaves silovao dječaka i ubio ga iz pistolja kada je pokušao da pobjegne, a potom je iskasapio njegovo tijelo.

Dječakovi ostaci su pronađeni tek tri mjeseca kasnije, u blizini prikolice u kojoj je Čaves živio.

U svojoj posljednjoj pisanoj izjavi pred smrt, Čaves nije izrazio kajanje, rekavši da "niko od nas ne može da sudi o grijesima drugih ljudi".

Ispred zatvora je bilo i protivnika smrtne kazne (foto: Reuters)

"Sumnjam da postoji nešto što bih mogao da kažem što bi zadovoljilo sve ljude, a pogotovo one koji u meni vide samo čovjeka koji zavređuje kaznu", napisao je ubica.

Čaves je na Floridu stigao sa Kube 1991. godine na splavu zajedno sa još dvojicom ljudi, a u vrijeme ubistva je radio na jednoj farmi.

Veoma malo se zna o njegovom porijeklu ili porodici, koja je ostala da živi na Kubi.

Nakon smrti malog Džimija, njegov otac Don i majka Klodin, koja je preminula 2009. godine, postali su aktivisti za otetu i nestalu djecu.

Oni su na jugu Floride otvorili centar za žrtve otmice, a kasnije su policiji obezbijedili više stotina pasa tragača kao pomoć u traženju nestale djece.

Galerija

Bonus video: