SAD opet okovane ledom: Stradalo najmanje 13 ljudi

Meteorološka služba najavila je da će istočnu obalu pokriti novih 40-ak centimetara snijega u sljedeća dva dana
3 komentar(a)
Ledeni talas u SAD, Foto: Reuters
Ledeni talas u SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 07:52h

Snažno zimsko nevrijeme ponovno je u srijedu pogodilo jugoistočni dio SAD-a, ostavljajući bez struje 363.000 domaćinstava i blokirajući saobraćaj a stabla magnolija i palmi na američkom jugom okovalo je ledom.

U nevremenu je život izgubilo najmanje 13 osoba, uglavnom u saobraćaju, uključujući troje koji su stradali kada je vozilo hitne pomoći skliznulo sa zaleđenog puta u teksaškom Karlsbadu.

Upozorenja zbog nevremena izdata su od Arkansasa do istočne američke obale.

Meteorološka služba najavila je da će istočnu obalu pokriti novih 40-ak centimetara snijega u sljedeća dva dana.

Snijeg i led stvorili su opasne uslove za vožnju u Južnoj i Sjevernoj Karolini. U dvije savezne države očekuje se dosad nezabilježenih 20-ak centimetara snijega i leda.

U središnjim dijelovima Džordžije i Južnoj Karolini meteorolozi očekuju sloj od 2,5 centimetara leda pa je saobraćaj na nekim dijelovima autoputeva obustavljen.

U srijedu je otkazano više od 3.000 letova a kasnilo ih je oko 2.800 dok je još 3.700 letova planiranih za četvrtak takođe otkazano

Vanredno stanje proglašeno je od Lujzijane na američkom jugu do Nju Džersija na istočnoj obali i stotine škola, univerziteta i kancelarija zatvoreno je.

U srijedu je otkazano više od 3.000 letova a kasnilo ih je oko 2.800 dok je još 3.700 letova planiranih za četvrtak takođe otkazano. Polovina svih letova iz Vašingtona i Njujorka otkazana je.

U Džordžiji, Alabami i Sjevernoj Karolini otvorena su skloništa za pogođene nevremenom.

Bonus video: