Rusija decidna: Rezolucija o Siriji neće proći

Od kada je počeo građanski rat u Siriji 2011., Rusija i Kina uložile su veto na tri rezolucije Savjeta bezbjednosti kojima se osuđivao Asadov režim
1 komentar(a)
Genadij Gatilov, Foto: Twitter
Genadij Gatilov, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.02.2014. 09:41h

Rusija je danas najavila da će uložiti veto na nacrt rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o pristupu humanitarnoj pomoći u Siriji, u sadašnjoj formi, pošto "postavlja temelje za vojnu intervenciju protiv aktuelne vlasti predsjednika Bašara al Asada u toj zemlji, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Neprihvatljiva je, za nas, forma u kojoj je sada pripremljena i mi (Moskva), naravno, nećemo dopustiti da prođe", rekao je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov u Ženevi.

Moskva je već jednom odbacila arapsko-prozapadni nacrt rezolucije o kome se juče raspravljalo u Savjetu bezbednosti kao ideji (predlogu), mada jedan visoki diplomata navodi da nedvosmislena osuda Rusija znači da će tražiti velike promjene prije davanja svoje saglasnosti.

"Cijela njena svrha (nacrt rezolucije) i cilj jeste da se stvori osnova za buduću vojnu akciju protiv sirijske vlade ukoliko neki zahtjevi, koja ona uključuje, nijesu ispunjeni", objasnio je Gatilov, prenijela je agenija Rojters.

Od kada je počeo građanski rat u Siriji 2011., Rusija i Kina uložile su veto na tri rezolucije Savjeta bezbjednosti kojima se osuđivao Asadov režim uz uvođenje sankcija, pošto se Moskva takođe odlučno protivi bilo kakvoj zapadnoj vojnoj intervenciji.

Juče je u UN-u, francuski ambasador Žerar Arod rekao novinarima da je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin obavijestio Savjet bezbjednosti da se Moskva priprema za rad na nekoj vrsti rezolucije o pristupu humanitarne pomoći u Siriji, što se nije odnosilo na prozapadni pripremnjeni nacrt rezolucije, dodaje britanska agencija.

Bonus video: