SAD: Raskošna večera za obnavljanje "vjekovnog prijateljstva dva naroda"

U obraćnju Obama je pohvalio Olandovu odlučnost u borbi protiv ekstremizma u Africi i izazovom vezanim za iranski nuklearni program
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 09:05h

Francuski predsjednik Fransoa Oland bio je počašćen raskošnom zvaničnom večerom u Bijeloj kući na kraju dvodnevne državne posete Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem obnavljanja partnerstva između dva dugogodišnja saveznika.

To je bila prva zvanična večera dva državnika u Bijeloj kući od 2011., gdje su Oland i američki predsjednik Barak Obama nazdravili za "vjekovno prijateljstvo dva naroda", javio je jutros britanski BBC.

U obraćnju Obama je pohvalio Olandovu odlučnost u borbi protiv ekstremizma u Africi i izazovom vezanim za iranski nuklearni program i obije strane su primijetile da njihov 200 godina dugi savez, koji je neko vrijeme bio "zatrovan" sporom oko rata u Iraku 2003., sada ponovo "cvjeta", dodaje AFP.

"Ovaj nivo partnerstva u tako mnogim oblastima bila je nezamisliv prije, samo, 10 godina, ali svjedoci smo kako su naša dva naroda radila na transformaciji našeg saveza", rekao je domaćin Obama.

Oland je rekao da osnovna polazna vrijednost slobode znači za Francusku i SAD da mogu da djeluju zajedno na globalnu bezbjednost.

Pored Baraka Obame, francuskog predsjednika je dočekala i njegova supruga Mišel (foto: Reuters)

"Želimo da ponovo radimo zajedno", rekao je Oland, pošto je ponovno partnerstvo bilo na djelu dok je Olandova limuzina sinoć stizala u Bijelu kuću po prohladnoj vašingtonskoj noći.

AP navodi da je biti, sinoć, na listi gostiju bio je najveći društveni događaj drugog Obaminog mandata u Bijeloj kući kojoj su prisustvovale brojne poznate ličnosti šou biznisa, donatori demokrata, američki političari i poslovni ljudi, kojima ja bilo sugerisano da izbjegavaju razgovor o Olandovoj ljubavnoj aferi.

Bijela kuća je pokušala da zadrži pažnju na bilo šta drugo, osim na Olandov lični životu tokom pripreme večere za 350 zvanica u džinovski velokom šatoru u bašti rezidencije američkog predsjednika.

Još prošle jesene pozvani su Oland i njegova dugogodišnja djevojka Valeri Trirveler da dođu u državnu posjetu SAD, prvu takvu čast za Francusku u posljednje dvije decenije.

Međutim, prije samo nekoliko nedjelja, par se razišao pošto su francuski tabloidi objelodanili Olandovu vezu sa glumicom Žili Gaje.

Galerija

Bonus video: