Bangladeš: Predali se vlasnici "fabrike smrti"

Istraga je utvrdila da, kada je izbio požar, menadžeri i obezbjeđenje su rekli radnicima da je isuviše kasno da pobjegnu od vatre
1 komentar(a)
Indija, silovanje, Foto: Beta/AP
Indija, silovanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.02.2014. 12:50h

Dva vlasnika fabrike odjeće u Bangladešu u kojoj je u požaru život izgubilo 112 radnika prije dve godine, predala su se danas.

Oni su od suda zatražili pravo na polaganje kaucije i odbranu sa slobode u sudskom postupku.

Vlasnici fabrike odeće "Tazrin Fešn Ltd" Delvar Hosain i njegova supruga Mahmuda Akter pojavili se na sudu radi saslušanju i koliko bude proglašeni krivim suočiće se sa najmanje sedam godina robije do doživotnog zatvora, prenijela je agencija AP.

Oni su među 13 optuženih za smrt radnika u jednom od najtragičnijih nesreća kojoj su bili masovno izloženi zaposleni dok rade u surovim i nebezbjednim uslovima u fabrikama odjeće koje u Bangladešu zarađuju milione dolara.

Četvoro od 13 optuženih za smrt radnika i dalje se nalaze na slobodi.

Istraga je utvrdila da, kada je izbio požar, menadžeri i obezbjeđenje su rekli radnicima da je isuviše kasno da pobjegnu od vatre, a istražitelji su bili zatečeni zaključanim kapijama sa spoljne strane što je onemogućilo ulazak u zgradu i spasavanje.

Fabrika u predgrađu Dake koja je proizvodila odjeću za velike svjetske kompanije, nije imala požarne izlaze, a lokacija pogona u sedmospratnici u uskoj uličici spriječila je vatrogasca da reaguju brže u novembru 2012, naveo je tužilac Anvarul Kabir Babul.

AP navodi da je ovo prvi put da se u Bangladešu krivično gone vlasnici fabrika unosne industrije odjeće, koja je druga u svijetu po obimu proizvodnje, poslije Kine.

Bangladeš ima oko 4.500 fabrika odjeće koje izrađuju odjeću za vodeće svjetske brendove kao što su "Tesko", "Džej Si Penej", "Marks end Spenser", "H&M, "Karfur"i druge.

Bonus video: