Presuda koja bi mogla da promijeni svijet: Monsanto da plati skoro 300 miliona

Vlasnik Monsanta, njemačka firma Bajer, je saopštila da odbacuje odluku kalifornijskog suda i da insistiraju da je herbicid potpuno bezazlen
178 pregleda 0 komentar(a)
Dvejn Džonson, Foto: Reuters
Dvejn Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2018. 14:56h

Sud u San Francisku presudio je da Monsanto mora platiti gotovo 290 miliona dolara odštete jer nije Dvejna Džonsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Raundapa (Roundup), čime je američki baštovan pobijedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju.

Vlasnik Monsanta, njemačka firma Bajer, je saopštila da odbacuje odluku kalifornijskog suda i da insistiraju da je herbicid potpuno bezazlen.

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao "zlonamjerno" te da je njegov herbicid Raundap, kao i njegova profesionalna verzija RendžerPro (RangerPro), "znatno" doprinio bolesti tužitelja Dvejna Džonsona.

Agrohemijski div smjesta je najavio namjeru da uloži žalbu na tu odluku.

"Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pažnju na problem", reagovao je Johnson na konferenciji za tisak.

Džonson (46) je tražio više od 400 miliona dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegovog karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

"Porota nije u pravu", izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Skot Partridž pred sudom, prenosi Hina.

"Izražavamo žaljenje Džonsonu i njegovoj porodici. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoline, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dvejna Džonsona", tvrdi kompanija.

Džonson je radio kao baštovan i domar u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoline često je koristio Raundap, herbicid koji sadrži glifosat.

Bonus video: