HRW: Žene u iračkim zatvorima izložene najgorim oblicima torture

U izvještaju se navodi da su većina žena koje su zatočene u zatvorima u Iraku pripadnice sunita
5 komentar(a)
Irak, Foto: AlJazeera
Irak, Foto: AlJazeera
Ažurirano: 06.02.2014. 09:18h

Hiljade žena nelegalno se nalaze u iračkim zatvorima u kojima su izložene mučenju i drugim oblicima zlostavljanja, uključujući i seksualno, saopštava nevladina organizacija Human Rights Watch.

Izveštaj je napravljen na osnovu svjedočenja zatvorenih žena, njihovih članova porodice i advokata, zatvorskih ljekara, sudskih dokumenata i razgovora sa lokalnim zvaničnicima, prenio je AFP.

U izvještaju se navodi da su većina žena koje su zatočene u zatvorima u Iraku pripadnice sunita, čija populacija redovno iskazuje nezadovoljstvo kako se prema njoj odnosi vlast koju čine šiiti.

Žene su u zatvorima prebijane, udarane, šamarane, podvrgnute elektro šokovima i silovane, dok je nekima prijećeno da će biti silovane, neki put i u prisustvu njihove rodbine, muškaraca.

"Iračke snage bezbjednosti i zvaničnici rade tako kao da će brutalno zlostavljanje žena učiniti zemlju sigurnijom", rekao je zamjenik direktora za Bliski istok i Sjevernu Afriku HRW, Džo Stork.

"Te žene i njihova rodbina rekli su nam da sve dok snage iračke snage bezbjednosti nekažnjeno zlostavljaju ljude, može se očekivati samo da se situacija pogorša", rekao je on.

Bonus video: