Bilt vjeruje u dogovor sa Iranom

On je istakao da dobru volju vidi prije svega na strani predsjednika i ministra inostranih poslova Irana, ali istovremeno ukazujući da je Iran "kompleksan"
0 komentar(a)
Karl Bilt, Foto: Beta/AP
Karl Bilt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.02.2014. 09:22h

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt je uvjeren da je moguće postići sporazum sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa i ističe da postoji dobra volja barem u dijelovima iranskog režima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, na konstataciju da je Iran u prošlosti pregovore koristio za dobijanje na vremenu, rekao da se postavlja pitanje zašto i Teheran treba zapadu da vjeruje.

"Postoji veliko međusobno nepovjerenje, što mora biti prevaziđeno i to na obje strane. Mi smo propustili par prilika, posebno 2003., kada je sporazum bio na dohvat ruke, ali i kasnije. Sada je prisutno jedno značajno otvaranje privremenim sporazumom. Uz dobru volju na obje strane kao preduslov, možemo doći do trajnog sporazuma", uvjeren je Bilt.

On je istakao da dobru volju vidi prije svega na strani predsjednika i ministra inostranih poslova Irana, ali istovremeno ukazujući da je Iran "kompleksan" i da postoje i druge snage.

Prema njegovim riječima, ako "nuklearni pregovori" sa Iranom budu uspješno okončani, to bi moglo voditi ka otvaranju te zemlje i u drugim oblastima.

Takođe, on je ocijenio da je bila greška što Iranu nije dozvoljeno učešće u pregovorima o Siriji u Ženevi.

"Da bi se došlo do mirovnog sporazuma u Siriji potrebno je da svi budu uključeni, koji imaju ulogu - Amerikanci, Rusi, Saudijci, Katarani i Iranci", naglasio je Bilt.

Bonus video: