Keri: Sankcije SAD prema Iranu ostaju

"Sekretar Keri je ponovio da je od velike važnosti da obje strane razgovaraju u dobroj namjeri i da Iran poštuje svoje obaveze prema zajedničkom acionom planu"
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2014. 11:44h

Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je danas u Minhenu s ministrom spoljnih poslova Irana Mohamedom Džavadom Zarifom o skupu narednog mjeseca o konačnom rješenju iranskog nuklearnog programa i rekao sagovorniku da američke sankcije prema toj zemlji i dalje ostaju na snazi.

Njih dvojicu su, kako je javio Rojters, razgovarali na marginama Bezbjednosne konferencija u Minhenu.

"Sekretar Keri je ponovio da je od velike važnosti da obje strane razgovaraju u dobroj namjeri i da Iran poštuje svoje obaveze prema zajedničkom acionom planu. On je jasno rekao da će SAD nastaviti da primjenjuju sankcije prema Iranu", rekao je neimenovani izvor iz Stejt departmenta.

Prema sporazumu postignutom u novembru prošle godine, Iran se obavezao da smanji program obogaćivanja urana da bi se otklonile sumnje da namjerava da proizvede nuklearno oružje, a za uzvrat će mu biti umanjene sankcije.

Prethodna runda razgovora koja je dovela do ključnog prelaznog nuklearnog dogovora, održana je u novembru u Ženevi, a sprovođenje sporazuma je počelo 20. januara.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton saglasila se 31. januara sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom da sljedeći pregovori o iranskom nuklearnom programu budu održani 18. februara u Beču.

Eštonova koordinira pregovore grupe E3+3, koju čine predstavnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, SAD i Kine sa Iranom.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u civilne svrhe.

Bonus video: