Sirija postala "magnet" za mlade francuske muslimane

Dva školska druga, obojica francuski muslimani, ranije ovog mjeseca uputili su se u Siriju umjesto u školu, u međuvremenu su pronađeni i vraćeni kući
4 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2014. 17:06h

Trogodišnji građanski rat u Siriji privukao je na hiljade muslimana koji su se priključili pobunjenicima protiv režima ili drugim borbenim grupama koje žele da osvoje region u ime islama, a među njima i mnogo mladih muslimana sa Zapada, naročito iz Francuske.

Francuske vlasti navode da je više od 600 Francuza otišlo u Siriju, planiraju da tamo odu ili su se iz te zemlje vratili, a da je najmanje 20 francuskih državljana ubijeno u tamošnjim sukobima, prenosi AP.

Polovinom januara, desetak francuskih adolescenata nalazilo se u Siriji ili u tranzitu, saopštile su vlasti.

Dva školska druga, obojica francuski muslimani, ranije ovog mjeseca uputili su se u Siriju umjesto u školu, u međuvremenu su pronađeni i vraćeni kući, a sada su pod istragom na osnovu optužbi vezanih za terorizam.

Drama ova dva tinejdžera, starih 15 i 16 godina, pokazuje da je Sirija postala pravi magnet za osjetljivu grupaciju mladih muslimana na Zapadu.

Mnogi među tim navodnim džihadistima su, zapravo, samo amateri.

"On je žrtva. On nije terorista. Nikada nije ni pipnuo oružje", kaže otac 15-godišnjaka protiv koga je juče podignuta preliminarna optužnica u vezi sa terorizmom, što je rijedak slučaj, pošto je reč o maloljetniku.

Dok je dva srednjoškolca iz regiona Tuluza juče ispitivao sudija, u drugom krilu Palate pravde u Parizu održano je suđenje trojici francuskih muslimana koji su 2012. godine uhvaćeni dok su pokušavali da otputuju u Siriju.

Njih trojica, od 21 do 26 godina starosti, pred putovanje su kupili opremu od maskirne uniforme do pancira i naočara za noćno osmatranje, ali nisu stigli da se ukrcaju u avion pošto su uhapšeni na aerodromu u Francuskoj.

Francuske obavještajne službe su u bliskom kontaktu sa zapadnim zemljama, od evropskih suseda do SAD i Australije, u nastojanjima da uđu u trag takozvanim džihadistima i onima koji se vraćaju i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals planira da u narednim nedjeljama predstavi predsjedniku Fransoa Olandu čitav niz mjera u cilju zaustavljanja odlaska francuskih muslimana u Siriju.

Francuska ima najviše muslimanskih stanovnika u zapadnoj Evropi, oko pet miliona, a Sirija, koja je nekada bila pod francuskom vlašću, bliska je nekim građanima.

Alen Šue, bivši direktor obavkeštajnog sektora francuske špijunske agencije DGSE, objašnjava da mlade privlače video snimici borbi i forumi za regrutovanje na Internetu, kao i medijska pažnja i lak pristup Siriji iz Turske, omiljenoj turističkoj destinaciji mnogih Francuza.

Pored toga, postoji mogućnost i da zapadna podrška Sirijskoj nacionalnoj koaliciji, koja se bori protiv predsjednika Bašara al-Asada, dodatno opravdava izbor Sirije kao destinacije, navodi on.

"Zbog stava Francuza, Evropljana i Amerikanaca ljudi smatraju da je ta revolucija ispravna", zaključuje Šue.

Bonus video: