Majkl Blumberg novi specijalni izaslanik UN za gradove i klimatske promjene

Blumberg je zvanično osma najbogatija osoba u SAD, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 18 milijardi dolara
63 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Blumberg, Foto: Reuters
Majkl Blumberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2014. 08:23h

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg imenovan je, odlukom generalnog sekratara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-muna, za specijalnog izaslanika UN za gradove i klimatske promjene, saopšteno je juče u sjedištu UN.

Zamjenik portparola UN Farhan Kan izjavio je da će Blumberg (72) pomagati Ki-Munu u konsultacijama s gradonačelnicima da bi se "ojačala politička volja i pokrenula akcija među gradovima u okviru dugoročne strategije da se pojačaju napori u vezi sa suočavanjem sa klimatskim promjenama".

Blumerg je bio gradonačelnik Njujorka u tri mandata, a 1. januara ga je na toj funkciji zamijenio Bil de Blazio (52), koji je na izborima u novembru postao prvi gradonačelnika Njujorka iz Demokratske stranke u posljednjih 20 godina.

Kako je prenijela agencija AP, Blumberg bi trebalo da bude jedan od domaćina samita "C40" gradonačelnika velikih svjetskih gradova koji se zalažu za smanjenje emisije štetnih gasova.

Taj samit će biti održan od 4. do 6. februara u Johanesburgu.

Dok je bio na čelu Njujorka, Blumberg je mnogo pažnje posvećivao klimatskim promjenama.

Prošle godine, Blumberg je izjavio da je kvalitet vazduha u Njujorku najviši u posljednjih 50 godina i da je čistiji od vazduha u bilo kom drugom većem gradu u Americi.

Blumberg je zvanično osma najbogatija osoba u SAD, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 18 milijardi dolara.

Bonus video: