Ženeva 2: Pljušte optužbe za terorizam

Organizacija "Human Rights Watch" je danas optužila režim da je "nelegalno uništio" više stanova u Homsu i Damasku
0 komentar(a)
Butaina Šaban, savjetnica Bašara al Asada, Foto: EPA
Butaina Šaban, savjetnica Bašara al Asada, Foto: EPA
Ažurirano: 30.01.2014. 17:12h

Šesti dan pregovora između sirijskog režima i opozicije u sjedištu UN u Ženevi (Ženeva 2), uz posredovanje izaslanika UN Lahdara Brahimija, počeo je minutom ćutanja za "mučenike" rata u Siriji.

Nakon toga su krenuli razgovori o "nasilju i borbi protiv terorizma", rekao je agenciji Frans pres jedan izvor iz opozicije.

"Najveći terorista u Siriji je Bašar al-Asad, šef države", istakla je opozicija, dok je vladina delegacija predstavila saopštenje u kojem je pozvala na "obustavu finansiranja, naoružavanja i obuke terorista".

U saopštenju do kojeg je došla agencija Frans pres, poručuje se da je "borba protiv terorističkih organizacija i njihovo protjerivanje iz Sirije zadatak svakog Sirijca".

U pregovorima u Ženevi nije došlo do napretka kada je u pitanju humanitarna situaciji u Siriji, naročito u Homsu, koji se nalazi pod opsadom vladinih snaga već dvije godine.

Organizacija "Human Rights Watch" je danas optužila režim da je "nelegalno uništio" više stanova u Homsu i Damasku i da je "obrisao sa lica zemlje više čitavih kvartova".

Organizacija dokumentuje sedam slučajeva i ističe da je po međunarodnom humanitarnom pravu riječ o "ratnim zločinima" čiji počinioci moraju biti procesuirani.

Bonus video: