SAD: Pjongjang ostvario prijetnju u vezi sa nuklearnim programom

Južnokorejska obavještajna služba takođe tvrdi da je plutonijumski reaktor ponovo u pogonu
58 pregleda 0 komentar(a)
Pjongjang, Foto: Beta/AP
Pjongjang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2014. 17:38h

Americcki državni direktor za obavještajne poslove Džejms Klaper izjavio je danas da je Sjeverna Koreja ostvarila svoju prijetnju da će unaprijediti svoj program nuklearnog naoružanja.

Klaper, koji je direktno odgovoran predsjedniku SAD, izjavio je da je Sjeverna Koreja proširila kapacitete svojih postrojenja za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom kompleksu Njongbjon i da je ponovo pokrenula svoj plutonijumski reaktor, koji je zatvorila 2007.

Direktor za obavještajne poslove je ovo naveo u pisanom svjedočenju pred Obavještajnim komitetom američkog Senata. Njegove tvrdnje se podudaraju sa tvrdnjama stručnjaka koji prate nuklearni program Sjeverne Koreje, služeći se snimcima sa komercijalnih satelita.

Južnokorejska obavještajna služba takođe tvrdi da je plutonijumski reaktor ponovo u pogonu. Sjeverna Koreja je nakon podzemne nuklearne probe prije 11 mjeseci obznanila najmeru da "prilagodi i izmijeni" svoja nuklearna postrojenja.

Time je ona odustala od ranijih obećanja da će se denuklearizovati. Klaper je napomenuo da je Pjongjang u prvim fazama postavljanja mobilnog lansera za interkontinentalne balističke rakete, ali je dodao da to oružje još nije testirano.

Bonus video: